Jääkaapin siivous

Kirjoittaja: Essi

Jääkaapin pesu

Jääkaapin peseminen on yksi niistä siivoushommista, johon ryhtyminen on melko työlästä, vaikka lopputuloksesta on paljon iloa. Ehkä urakasta tekee hankalan tuntuisen se, että yleensä se paljastaa jääkaapin perukoille pesiytyneet vanhentuneet säilykkeet sun muut epämääräiset asiat, joista olisi mieluiten tietämättä mitään. Mutta kun hommaan lopulta ryhtyy, on sen lopputulos varsin palkitseva.

Jääkaapin siivous kannattaa aloittaa tyhjentämällä koko jääkaappi. Paras hetki tehdä jääkaapin siivous on ennen ruokaostoksia kun kaapissa ei ole juuri muuta kuin valot, mutta jos inspiraatio jääkaapin siivoukseen iskee muulloin, kannattaa tilaisuus toki hyödyntää. Tyhjennän itse ensin kaikki säilykkeet ja muut ei niin lämmölle herkät elintarvikkeet ja vasta lopuksi maitotuotteet ja lihat. Kun jääkaappi on tyhjä, pyyhin sen kauttaaltaan pintapuolisesti läpi keittiöliinalla ennen kuin käyn tarkempaan siivoukseen.

Jääkaapin pesu

Jaakaapin siivous

Irroitan jääkaapista kaikki lokerot ja laatikot ja tiskaan ne lämpimällä vedellä ja tiskiaineella ihan tavallisella tiskiharjalla. Sen jälkeen kuivaan muoviosat, jottei pintaan jää jälkiä vesipisaroista. Meillä on jääkaapissa vihanneslaatikoiden lisäksi valkoisia muovilaatikoita, joissa säilytetään muun muassa säilykkeitä ja kastikkeita ja nämä laatikot tiskataan myös jääkaapin pesun yhteydessä. Jääkaapin lasiset hyllyt käytän pois paikoiltaan, mutta pyyhin ne kuitenkin jääkaapissa, sillä joskus olen hajottanut yhden hyllylevyn sellaista tiskatessani. Hyllyjen ja kannattimien väliin kertyy helposti likaa, joten sen vuoksi hyllyt kannattaa käyttää pois ja pestä kaikki raot huolella. Kun laatikot ja lokerot ovat pois paikoiltaan, on jääkaapin sisäseinät helppo pyyhkiä pois keittiöliinalla, jossa on tilkka tiskiainetta. Jääkaapin pesun kaveriksi kannattaa ottaa myös rikkasetti, sillä lattialle tippuu helposti muruja ja muuta roskaa pesun myötä.

Jaakaapin siivous

Jääkaappi ihmesieni

Pahimmat sotkut löytyvät usein jääkaapin pohjalta. Sinne oli nytkin päätynyt jotain tahraavaa, joka ei pelkällä pyyhkimisellä lähtenyt pois vaan otin avuksi ihmesienen palan, jolla tahrat lähtivät helposti irti. Ihmesientä kannattaa käyttää varoen eikä hangata liian kovaa, jotta muovipintaan ei tule jälkiä. Kun kaappi on muuten puhdas, teen vielä lasihyllyille kiillotuksen lasiliinalla, jotta lopputulos häikäisee!

Jääkaapin lasihyllyjen pesu

Jaakaapin siivous

Myös jääkaapin ulkopinta on hyvä välillä pestä huolellisemmin, vaikka sitä tuleekin pyyhittyä lähes päivittäin. Keittiöön sopiva siivoussuihke ja keittiöliina tekevät puhdasta jälkeä. Jos jääkaappiin on tapana kiinnittää magneetteja, ne kannattaa ottaa pois ja pestä ovet kunnolla. Meillä ovissa on usein magneetilla esimerkiksi kortteja esillä, mutta siivouksen ajaksi ne lähtivät parempaan talteen. Valkoiset ovet on helppo saada kiiltäviksi ja tahrattomiksi, mutta rosteristen ovien kanssa käyttäisin varmasti liesiliinaa, joka toimii todella hyvin rosterin kiillottamisessa.

Jaakaapin siivous

Ennen kuin laitan elintarvikkeita takaisin jääkaappin, putsaan vielä esimerkiksi säilykepurkit, joissa saattaa olla ruokatahroja, jotka sotkisivat heti juuri pestyn jääkaapin. Kosteat pikasiivousliinat on tähän käyttöön juuri sopivia ja likaisen liinan voi heittää käytön jälkeen kompostiin. Puhtaaseen jääkaappiin on kyllä kiva järjestellä ruuat fiksusti. Kun jääkaappi on siisti ja hyvin järjestetty, on meillä ainakin myös ruokahävikki pienempää. Jääkaapin oven avatessaan näkee heti yhdellä silmäyksellä, mitä jääkaapista löytyy eikä ruuat jää pilaantumaan kaappiin ja kauppareissutkin sujuvat helpommin kun on tiedossa, mitä kotoa jo löytyy.

Jaakaapin siivous

Kuinka usein teillä on tapana siivota jääkaappi kunnolla?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *