Lattioiden erilaiset pesutavat

Kirjoittaja: Taija

Nyt, kun syksyn kurakelit ovat taas täällä, on aika kiinnittää hieman enemmän huomiota lattioiden pesemiseen. Varsinkin koira- ja lapsiperheessä hiekkaa ja kuraa tulee sisälle, vaikka yrittäisikin ennaltaehkäistä sitä kaikin keinoin. Tässä postauksessa käsittelen hieman lattioiden erilaisia pesutapoja sekä -välineitä.

Lattiamateriaali huomioon

Lattioiden pesutapaa valitessa on hyvä ottaa huomioon lattian materiaali: parketti ja laminaatti ovat herkempiä kosteudelle kuin esimerkiksi laatta- tai muovilattia. Parketille ja laminaatille käytetäänkin kuivapyyhinnän lisäksi nihkeäpyyhintää, eli moppi ei saa olla liian märkä. Hyvänä sääntönä on, että lattian pitää olla kuivunut 1-2 minuutissa, muuten moppi on ollut liian märkä ja lattia pitää kuivata. Laattalattiaa sekä muovisia lattiamateriaaleja kestää pyyhkiä myös kosteammalla mopilla.

Mopin kostutus kahdella tapaa

Lattiamopin voi kostuttaa muutamalla eri tavalla, joista sangossa kostuttaminen on ehkä se perinteisin. Itse kuitenkin suosin yleensä mopin kostuttamista suihkepullolla, johon olen tehnyt miedon pesuaineliuoksen vedestä ja yleispuhdistusaineesta. Suihkautan liuosta suoraan moppiin ja kostutan lisää aina tarpeen mukaan. Tällöin moppi ei jää vahingossakaan liian märäksi, eikä minun tarvitse huolehtia lattian pilalle menemisestä.

Laatta-, mikrokuitu- sekä laminaattimoppi sopivat monitoimimopin runkoon.

Moppivaihtoehdot

Siniltä on valittavissa useita erilaisia moppivaihtoehtoja liitettäväksi moppirunkoon. Oma suosikkini kotimme laminaattilattioiden siivouksessa on Sinin monitoimimoppi teleskooppivarrella + laminaattipyyhin. Laminaattipyyhin luistaa hyvin myös muilla lattiamateriaaleilla.

Laattamoppi on tehokas tahranpoistaja. Laattalattiat kestävät laminaattia ja parkettia paremmin kosteutta, joten moppia ei tarvitse välttämättä puristaa niin kuivaksi. Laattamopilla puhdistan laattalattian lisäksi myös keittiön laminaattilattiaan sitkeimmin jääneet ruokatahrat. Mikrokuitumoppi puolestaan sopii monille eri materiaaleille, ja se on kuivana erinomainen pölyn pyyhkimiseen.

Siniltä tuli jokin aika sitten uutuutena supermoppi, joka sopii perinteistä siivousta kannattaville: moppi kastellaan sangossa ja kuivataan kuppipuristimessa. Moppia ei siis tarvitse rutistaa käsin kuivaksi, jonka takia tämä tekniikka sopii myös erinomaisesti niille, jotka eivät pysty kumartelemaan tai kyykkimään sangon kimpussa. Mopin saa kasteltua ja puristettua kuivaksi seisoen ja omia käsiä kastelematta.

Supermoppi koostuu neljästä eri materiaalista: verkkomainen materiaali poistaa pinttyneen lian, mikrokuitu tahrat ja rasvalian. Huopamainen materiaali kerää roskat ja hiukset, kun taas viskoosi imee hyvin kosteutta.

Heti käyttövalmiina

Sinin valikoimassa on myös heti käyttövalmiita kosteita moppiliinoja, jotka ovat nopea apu esimerkiksi eteisen kuratahroille tai muille roiskeille. Pyyhkimällä tahrat heti, pysyy lattiatkin paremmassa kunnossa.

Mitä välinettä ja tekniikkaa sinä suosit lattioiden pesussa?

Kommentit:

  1. Supermopin hankinnan jälkeen ole muuta käyttänytkään. Omistan kyllä levymopinkin, mutta lattianpesussa supermoppi “pesee” levymopin mennen tullen. Likatahroja ei tarvitse hinkata paljonkaan kun lähtee lattia puhtaaksi ja huuhtoutuu todella hyvin. Olen kokeillut Supermoppia laminaatille, parketille ja vinyylilattialle ja ei jätä raitoja ja ei ole liian märkä. Lisäksi huuhtelu ei rasita selkää kun ämpärissä mukana puristin, jolla saa sopivan kuivaksi.. Täyskymppi Supermopille ja suosittelen ehdottomasti.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *