Paluu arkeen: siivousrutiinit takaisin

Kirjoittaja: Taija

Monilla on varmasti jo koittanut paluu arkeen töiden ja koulujen alettua kesälomien jälkeen. Meidän perhe on vasta totuttelemassa uuteen arkeen, sillä kevään ja kesän aikana koimme suuria muutoksia, kun pääsimme vihdoin muuttamaan ostamaamme omakotitaloon sekä meille syntyi toinen lapsi!

Muuttolaatikoiden purkaminen, taapero sekä vastasyntynyt vauva ovat vieneet melkoisesti aikaa sekä voimavaroja, joten joistakin itselle tärkeistä asioista on joutunut hieman karsimaan kesän aikana. Siivous on valitettavasti ollut yksi niistä. Olen luistanut omista siivousrutiineistani ja hyvällä omatunnolla nauttinut vauvantuoksuisesta ajasta.

Nyt, kun mies on pian palailemassa takaisin töihin, on aika yrittää ottaa omat siivousrutiinit ja -vinkit takaisin käyttöön. Koska arki on kuitenkin muuttunut valtavasti, on aika myös luoda uusia toimivampia rutiineja kaksilapsiseen perheeseen.

Keittiön iltasiivousrutiini

Ensimmäinen takaisin arkeen sisällytettävistä rutiineista on keittiön iltasiivous. Tämä käsittää tiskikoneen täyttämisen (mikäli astioita on jäänyt pöydille) sekä päälle laittamisen, tasojen sekä keittiönpöydän pyyhkimisen, käsin tiskausta vaativien astioiden tiskaamisen sekä altaan puhdistamisen. Keittiö jätetään siis iltaisin siistiin kuntoon, jotta aamupalatoimet on helppo aloittaa puhtaassa keittiössä.

Keittiössä käytössämme on edelleen päivittäin mikrokuituliinat sekä kierrätysmuovista valmistettu vaihtopäätiskiharja. Altaan vierestä meillä löytyy myös tiskikaveri, joka annostelee käsitiskiä varten juuri sopivan verran pesuainetta suoraan harjaan.

Keltainen mikrokuituliina on suunniteltu keittiöön, sillä se sitoo murut itseensä, mikä on mahtavaa keittiönpöytää ja -tasoja pyyhkiessä. Päivän aikana huuhtelen liinan ja ripustan roikkumaan joko hanan päälle tai liinariipukseen, ja päivän päätteeksi vien mikrokuituliinan pyykkiin ja vaihdan puhtaan tilalle.

WC:n pikasiivousrutiini

Keittiön lisäksi myös vessan siivous kaipaa ryhtiliikettä. En ollut täällä uudessa kodissa vielä muistanut viedä pikasiivousliinapakkausta vessan kaappiin, vaikka monesti sitä vessassa olin kaipaillut. Nyt paketillinen valmiiksi kosteita pikasiivousliinoja on löytänyt tiensä kaappiin, ja vessan siistimiset onnistuvat kätevästi joko ennen tai jälkeen oman vessareissun. Ainakin itselläni tämä keino on ainoa toimiva, sillä muuten vessan pikapesuun tuntuu olevan hankala löytää sopivaa rakoa.

Säilytän nykyisin myös yhtä peililiinaa vessan kaapissa, jolla pyyhkäisen pari kertaa viikossa hammastahnaroiskeet sekä sormenjäljet vessan peilistä. Peililiinalle riittää pelkkä kulman kostutus vedellä, sillä mikrokuituliinan materiaali on tehokas myös ilman pesuaineita. Pyyhkäisen tahrat peilistä liinan nihkeällä osalla ja kiillotan kuivalla. Liinan vien pesuun kerran viikossa.

Pyykinpesun tehostus

Vauvan tultua perheeseen on likapyykin määrä kasvanut hurjasti – vauva onnistuu nimittäin monesti pulauttamaan omien vaatteiden lisäksi myös äidin vaatteille. Kesän aikana pyykkihuoltokin on ollut hieman retuperällä, ja sen näkee täyttyneessä pyykkikorissa.

Yhdestä pyykinpesuun liittyvästä rutiinista olen kuitenkin pitänyt kiinni, ja se on lakanapyykin pesu heti samana päivänä lakananvaihdon jälkeen. Lakanapyykki täyttää pyykkikorin äkkiä, joten se on hyvä saada heti pois alta. Oveen ripustettava lakana- ja pyyhekuivain on löytänyt vakituisen paikkansa kodinhoitohuoneemme oven päältä, siinä lakanat sekä vauvan harsot kuivuvat viemättä lattiatilaa. Ovi mahtuu jopa sulkeutumaan kiinni, vaikka kuivain on paikallaan!

Triple-kuivaustelineessä pyykit kuivuvat kolmessa tasossa. Loistava esimerkiksi lastenvaatteille!

Jokaisella on oma tapansa pestä pyykkiä, toiset kaipaavat siihen rutiinia ja toiset eivät. Ilman suunnitelmallisuutta meidän pyykkikori täyttyy liikaa ja puhtaat sukat loppuvat. Meillä siis kaivataan rutiineja. Rutiinina voi olla pyykinpesu esimerkiksi aina tiettynä päivänä viikosta tai tiettyyn kellonaikaan. Meillä toimivinta on pestä pyykkiä parina päivänä viikossa päiväuniaikaan, jolloin olemme varmasti kotona seuraavien tuntien ajan. Tällöin kone ei jää vahingossakaan yksin päälle, ja taaperon herättyä laitamme pyykit yhdessä kuivumaan.

Onko teillä kesän aikana pysytty kiinni siivousrutiineissa?

Kommentit:

  1. Oma vinkkini lapsiperheisiin on opetella alusta asti siivoamaan lasten hereillä ollessa/yhdessä lasten kanssa. Niin että päiväuniaikaan voi itsekin levähtää eikä lasten mentyä illalla nukkumaan joudu aloittamaan uutta työpäivää siivouksen parissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *