Puurunkoiset harjat mökille

Kirjoittaja: Taija

Huh, hellettä! Aurinkoisina päivinä mieleni tekee suunnata mökille, jossa pääsee halutessaan pulahtamaan järveen. Uimisen lomassa on kiva pistäytyä myös saunassa – vaikka voisi kuvitella, että helteellä ei tekisi mieli saunoa!

Saunominen on erityisen mukavaa puhtaassa saunassa. Näin kesällä, kun mökin sauna on usein käytössä ja sinne saatetaan mennä suoraan pihalta ja järvestä, on sen ylläpitosiivous kannattavaa tehdä hieman useammin. Tällöin likaa ei ehdi kertyä niin paljoa ja siivouskin sujuu nopeammin. Saunan kesäiseen ylläpitosiivoukseen riittää usein pelkkä lattioiden puhdistus hiekasta ja muista roskista, esimerkiksi harjaamalla rikkasetillä tai imuroimalla, sekä lauteiden pesu niiden päällyspuolelta.

Puinen saunanpesuharja sopii loistavasti mökille, sillä puu kestää lämpötilojen vaihtelua ja kosteutta hyvin, joten harjaa voi säilyttää myös saunan puolella. Tällöin siihen tulee tartuttua varmasti useammin, mikä pitää paikkansa ainakin omalla kohdallani. Tässä saunanpesuharjassa on pidemmät etuharjakset, joilla ylettyy hyvin lauteiden väleihin ja nurkkiin. Harjan harjakset ovat luonnonkuitua.

Saunaan ja peseytymistilaan olennaisena osana kuuluu kylpyharja. Puinen kylpyharja sopii mökkitunnelmaan, eikä tätäkään haittaa säilytys saunatiloissa. Pitkän varren ansiosta tällä onnistuu myös aurinkorasvan levitys omaan selkään 😉

Itse olen vasta aloittelemassa matonpesu-urakkaa (jota ei tosin urakaksi voi kutsua, sillä pestäviä mattoja on vain kaksi). Ensin suunnittelin peseväni matot kotona, mutta mökille on viritelty valmiiksi mattojen pesu- sekä kuivauspaikka, joten päätin käyttää sitä hyödyksi ja pestä matot siellä.

Puinen matonpesuharja on hellävarainen matoille, sillä siinä on pehmeät luonnonkuituiset harjakset. Se ei riko maton pintaa kovemmallakaan jynssäyksellä. Itselläni on yleensä tapana ensin liottaa mattoa pesuainevedessä. Tämän jälkeen, jos matto on kovin likainen, harjaan sen kauttaaltaan. Mikäli matto on muuten puhdas, mutta siinä on vain muutama selvä tahra, keskityn tahrakohtien harjaukseen. Tämän jälkeen huuhtelen maton huolella ja ripustan ilmavasti kuivumaan. Yleensä haemme matot kotiin parin päivän päästä, kun ne ovat kunnolla saaneet kuivua.

Mikäli mökillä haluaa pärjätä pelkästään yhdellä harjalla, on valinta silloin kuurausharja. Puinen kuurausharja on erittäin monipuolinen harja kaikkien vesipesua kestävien pintojen pesuun. Sillä pesee siis niin saunan ja kylpyhuoneen kuin matotkin. Tällä onnistuu paikkojen kuuraaminen perinteisesti.

Jos mietitte, että mikä ero näillä harjoilla on keskenään, niin parhaiten eron huomaa harjaksista: kuurausharjassa harjakset ovat kaikista kovimmat, matonpesuharjassa pehmeimmät. Saunanpesuharjassa harjakset ovat muotoiltu optimaaliseksi saunanpesua varten.

Kaikki nämä harjat on valmistettu Suomessa Akaassa yli 90 vuoden perinteitä kunnioittaen. Kannattaa suosia suomalaista!

Joko siellä on matot pestyinä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *