Arjen helpottajat ( 5 x siivousvinkki, joilla koti pysyy siistinä lapsiperheessä)

Kirjoittaja: Taija

Monilla koittaa pian paluu arkeen, kun kesälomat on vietetty ja työt ja koulut alkavat. Näin myös meillä, kun puolisoni palaa parin kuukauden lomajakson jälkeen töihin ja itse jatkan hoitovapaatani kotona. Vaikka meidän lapsillamme ei olekaan vielä mitään harrastuksia, jotka starttaisivat syksyn tullen, tulee arki silti olemaan hieman kiireisempää kuin kesällä.

Vuosi sitten tähän aikaan olimme vasta totuttelemassa uuteen arkeen uudessa kodissa vastasyntyneen vauvan kanssa. Nyt olemme ehtineet luoda tietyt toimivat rutiinit sekä lasten että kodin kanssa, ja tässä postauksessa jaankin 5 x arkea helpottavat siivousvinkit, joilla koti pysyy siistinä lapsiperheessä kiireisempänäkin aikana.

2 x 10 min pikasiivous päivittäin

Kotimme siivous on nykyisin jaoteltava pieniin osiin, sillä aikaa ei tahdo löytyä kerralla pidemmän siivouksen suorittamiseen. Niinpä teemme päivän aikana kaksi vähintään 10 minuutin pikasiivousta, jotta koti ei joudu kaaoksen valtaan. Koska olen yleensä lähes koko päivän kotona, teemme toisen pikasiivouksista aamupäivällä ja toisen illalla ennen nukkumaanmenoa. Keittiön aamu- ja iltasiivousrutiinit hoituvat yleensä jo vauhdilla, joten niitä en laske mukaan kymmenminuuttisiin. Toisinaan pikasiivoushetki on tavaroiden järjestelyä ja omille paikoilleen viemistä, toisinaan tahrojen ja likaantuneiden paikkojen pyyhkimistä.

Oma paikka kaikelle

Tämä koskee sekä aikuisten tavaroita että lasten leluja! Lapsi tietää omassa huoneessaan, mihin mikäkin lelu kuuluu, joten lelut löytävät suuremmalla todennäköisyydellä tiensä takaisin. Muutenkin kodin tavaramäärää kannattaa karsia, jos kaikille tavaroille ei tunnu löytyvän omaa paikkaansa. 10 minuutin pikasiivouksen aikana kerään yksittäiset, väärillä paikoilla (eli sohvalla, pöydällä tai lattialla) olevat tavarat pieneen koriin, ja käyn siivouksen päätteeksi viemässä ne omille paikoilleen.

Siivousaineet ja välineet siellä, missä käytetään (turvallisuus huomioiden)

Eniten käytössä olevat aineet ja välineet meillä on käyttökohteessaan, eli keittiössä keittiösuihke ja mikrokuituliina + supersieni sekä tiskiharjat, vessassa vessanpesuaine, pikasiivousliinat sekä tietenkin wc-pöntön harja sekä lavuaarin pesuun vanha tiskiharja. Koska perheessämme on pieniä lapsia, täytyy siivousaineet kuitenkin säilyttää lasten ulottumattomissa eli käytännössä kaapin ylähyllyllä.

Kylppärin ja vessan siivous oman käynnin yhteydessä

Koska pesuaineita ja välineitä säilytetään esimerkiksi juurikin vessassa, onnistuu vessan siivous oman wc-käynnin yhteydessä. Pikasiivousliinoilla lavuaari ja pönttö on helppo pyyhkäistä ennen tai jälkeen oman asioinnin, ja pönttöön on näppärä suihkaista wc-suihke vaikuttamaan pintojen pyyhinnän ajaksi. Kylppärin pesu käy kätevästi kylpyhuonepesimellä ja kylppärisuihkeella vaikka hoitoaineen tai kasvonaamion vaikutusajan aikana.

Siniltä on muuten tullut uudet laventelintuoksuiset pikasiivousliinat vessan ja kylppärin siivoukseen.

Lapset mukaan leikin varjolla

Jo esikoisen aikaan päätin, että siivoan silloin, kun lapsi on hereillä. Päiväuniajat käytin lepäämiseen tai työntekoon. Tätä samaa pyrin toteuttamaan edelleen, ja annan lapsilleni mahdollisuuden osallistua siivoamiseen. Täytyy kuitenkin myöntää, että yksivuotiasta taaperoa oli helpompi ottaa mukaan siivoamiseen, sillä pelkät yksinkertaiset siivousvälineet saivat lapsen innostumaan ja matkimaan äitiä. Nykyisin kolmevuotiasta pitää toisinaan houkutella siivouspuuhiin, mutta siivous sujuu onneksi melko hyvin leikin varjolla.

Peilistä puhdistuu rasvaiset sormenjäljet vikkelään, kun kilpaillaan kelloa vastaan.


Joko siellä on palailtu arkeen?

-Taija

Kommentit:

  1. Ihan mukavaa luettavaa, vaikka olenkin jo yli 50+ -ikäinen. Sai myös pikkuvinkkejä yksinasujalle ❤️

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *