Pyykkien kuivattaminen ulkona

Kirjoittaja: Taija

Pyykkien ulkona kuivattamisessa on jokin juttu, joka tekee siitä itselleni spesiaalin. Luulen sen johtuvan siitä tunnelmasta, mikä on kesäisin hiippaillessani iltamyöhään paljain jaloin hakemaan pyykkejä sisälle lasten mentyä nukkumaan. Aurinko on laskeutumassa ja on ihanan rauhaisaa. Ympärillä on vain lintujen laulua, heinäsirkkojen siritystä ja omat ajatukset. Ilmassa on lähestyvän yön tuntua.

Ulkona kuivaaminen tekee pyykeistä ihanan raikkaat – ulkona kuivatetun pyykin tuoksua ei saa jäljiteltyä millään huuhteluaineella. Huuhteluaine taloudessamme onkin korvattu ihan perinteisellä etikalla, joka tekee pyykistä pehmeämmän. Tuoksu saa tulla ulkoa.

Kotoamme ei löydy kuivausrumpua, vaan kuivatamme pyykit aina narulla. Kesäisin pyykin kuivatus sisällä tekee huoneilman kosteammaksi, joten suosimme aina mahdollisuuksien mukaan ulkona kuivattamista.

Talvisin meillä on sisällä käytössä lakanakuivain, jolla lakanapyykin saa kuivumaan viemättä lattiapinta-alaa. Kesäisin lakanat kuivuvat nopeasti ulkona, eikä auringon valkaisevalla vaikutuksellakaan ole haittaa vaaleissa lakanoissa.

Pyykin ulkona kuivattamisessa on siis paljon hyötypuolia: se on taloudellista, nopeaa sekä energiatehokasta. Aurinko on myös luonnollinen tahranpoistaja, ja vielä melkoisen tehokas sellainen! Olen saanut lastenvaatteista useat tahrat lähtemään auringonvalon avulla. Aurinko tosin saattaa haalistaa värejä, joten värilliset vaatteet kannattaa joko kuivattaa nurinpäin tai välttää niiden kuivattamista suorassa auringonpaisteessa.

Ulkona kuivattamiseen voi käyttää ihan perinteistä pyykkinarua, jonka pystyy ripustamaan esimerkiksi tolppien tai pihapuiden väliin. Sinillä on myös maahan kiinnitettäviä pyykinkuivaustelineitä, joihin saa reilusti pyykkiä kuivumaan.

Sinin muoviset pyykkipojat pitävät pyykit paikallaan hieman tuulisemmallakin säällä. Nämä pyykkipojat ovat tukevat, joten niillä raskaampi lakanapyykkikin pysyy hyvin. Pyykkipojat kulkevat mukanani pyykkitelineelle kestopussissa, johon ne myös laitan takaisin aina kuivatuksen jälkeen. Vaikka muoviset pyykkipojat kestävätkin hyvin kosteutta, haparoituvat ne ajan saatossa, mikäli jäävät auringon ja sään armoille ympäri vuoden.

Pyykkinarun kunto kannattaa tarkistaa ennen ripustuspuuhiin ryhtymistä, sillä pihalla voi tapahtua kaikenlaista. Inhottavaa, jos vasta pesty pyykki sotkeutuu linnun ulosteeseen tai muuhun likaan. Kostea pikasiivousliinapaketti kulkee kätevästi pyykkipoikien pussissa mukana, ja liinoilla saa tarvittaessa pyyhkäistyä nopeasti lintujen sotkut sekä siitepölyt pois.

Jotkin pyykit kuivaan mieluiten henkareissa, jotta pyykkipojista ei jää vaatteeseen painaumia. Tällaisia vaatteita ovat muutamat mekot sekä paidat. Sonya-tuuletustelineessä onnistuu henkaripyykin kuivatus sekä muutenkin vaatteiden ja tekstiilien tuulettaminen. Esimerkiksi peitot ja muut petivaatteet sekä raskaammat pyykit saa kätevästi telineen päälle kuivumaan tai tuuletumaan. Vielä kun ottaa käyttöön tankonipsut, niin peitot pysyvät tangolla vaikka vähän kovempikin tuulenvire pääsisi yllättämään.

Myös esimerkiksi Triple-pyykinkuivaustelineessä on paikat henkareille, joten senkin voi nostaa parvekkeelle tai terassille, mikäli kaipaa pyykkiin raikasta tuoksua. Täytyy vain muistaa, että sisäkäyttöön tarkoitetut telineet eivät pysy tuulessa pystyssä, joten niitä ei kannata jättää ulos sään armoille ilman valvontaa.

Pari raikkaita (ja melkoisen sileitä, tämäkin ulkoilman ansiota!) lakanoita, näiden takia jaksaa kävellä muutaman metrin ylimääräistä ulkopyykkitelineelle. Ja jottei totuus unohtuisi, niin otetaanpa myös se toinen puoli esille: pyykkien ulkona kuivattaminen on myös riskipeliä, mikäli ei seuraa säätiedotuksia. Kerran jos toisenkin olen juossut kesken iltapalan ulos hakemaan pyykit sisälle, jottei sadekuuro pääsisi kastelemaan päivän aikana kuivuneita pyykkejä.

Pyykkien ulkona kuivattamisessa on siis puolensa. Kuivatatko sinä pyykkejä ulkona?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *