Seniorikodin kevyt siivous

Voimat vähissä? Helpota siivousta oikeanlaisilla välineillä.

Voimien vähentyminen ikääntyessä voi aiheuttaa haasteita kodin puhtaanapidossa. Puhdas koti on merkityksellinen ja iloa tuottava asia, mutta hämmennystä voi tuottaa, kun omat voimavarat eivät riitä samanlaiseen kodin askareiden tekemiseen kuin aikaisemmin. Tällöin avuksi kannattaa ottaa kevyet ja helppokäyttöiset siivousvälineet, jolloin siivoaminen onnistuu omin voimin ja on kevyempää.

Kun kodin puhtaanapidosta huolehtiminen tulee vaikeaksi, kannattaa apua pyytää ja tarjota apua läheiselle. Oikeanlaisilla välineillä siivoaminen on helppoa ja kevyttä. Siivoaminen voi myös olla kevyttä ylläpitosiivousta ja perusteellisemman suursiivouksen tekee joku muu. Siivousta helpottaa käyttövalmiit kosteat pikasiivousliinat ja -mopit, joilla roiskeet ja lika on vaivatonta pyyhkiä niin keittiöstä kuin esimerkiksi wc:stä. Liinat ovat aina helposti saatavilla, puhtaita ja kevyitä käyttää.

Sormien puristusote heikkenee

Iän myötä tai joidenkin sairauksien takia sormien puristusvoima heikkenee, ja siivousrättien ja -moppien puristaminen voi olla liian raskasta. Kostea pikasiivousliina on heti käyttövalmis liina, joka irrottaa tehokkaasti rasvan esimerkiksi keittiössä. Näin rättiä ei tarvitse kastella, puristaa kuivaksi ja huuhdella käytön jälkeen. Liinat eivät myöskään ala haista keittiössä pidempään ollessaan. Pikasiivousliina on hygieeninen wc:n puhdistuksessa: puhtaalla liinalla roiskeet on vaivaton pyyhkiä tuoreeltaan, jolloin ne myös lähtevät kevyemmin irti kuin pinttynyt lika.

Kostean moppiliinan avulla lattioiden siivoaminen onnistuu kevyesti. Kostea moppiliina on heti valmis eikä sitä tarvitse kastella ja puristaa kuivaksi eikä pestä käytön jälkeen. Valmis kostea liina levitetään lattialle, sen päälle asetetaan monitoimimoppi, jonka painikkeisiin liina kevyesti painetaan.

Lattialle kumartuminen ei onnistu

Selkä- ja jalkavaivojen takia alaspäin kumartuminen voi olla hankalaa. Kevyillä siivousvälineillä lattioiden puhtaanapito onnistuu kuitenkin kevyesti kumartelematta. Pikamoppi on kevyt, ja lattioiden puhdistaminen onnistuu vaikka yhdellä kädellä. Kevyen teleskooppivarren voi säätää käyttäjälle ja tarkoitukseen sopivaksi. Taipuvan lavan ansiosta Pikamoppia voi käyttää lattioiden lakaisuun tai pesuun, jolloin lavan ympärille voi kietaista kostean moppiliinan. Kuivana mikrokuituinen moppi kerää tehokkaasti pölyn ja mahtuu pienessäkin asunnossa ahtaisiin väleihin ja huonekalujen alle. Tarvittaessa moppiin voi suihkauttaa suihkepullosta vettä tai mietoa pesuainetta, jos lattialla tai seinillä on roiskeita tai tahroja.

Kotisiivouspalvelun hyödyntäminen

Kun omat voimat eivät riitä, voi avuksi ottaa kotisiivouspalvelun. Kotisiivouspalvelun voi ostaa itse tai sen voi hankkia esimerkiksi ikääntyneille vanhemmille. Palvelu voi koostua viikottaisesta perussiivouksesta tai harvemmin tehtävästä suursiivouksesta, jos kevyempi ylläpitosiivous näiden siivouskertojen välillä on mahdollista. Oletko harkinnut itsellesi tai vanhemmallesi kotisiivouspalvelun hankkimista? Luotettavan siivousavun valitseminen kannattaa aloittaa henkilökohtaisella tapaamisella, jotta syntyy luottamus ja avun tarve selvitetään perusteellisesti.

Kun kotona käy siivoaja, hän voi käyttää asiakkaan siivousvälineitä, jolloin välineet ovat helposti käytössä myös kevyeen ylläpitosiivoukseen näiden siivouskertojen välissä. Useat kotisiivoajat voivat myös tuoda imurin, puhtaat mopit ja tarvittavat liinat sekä työvälineet mukanaan.

Kotisiivouspalvelu ei enää nykyisin ole harvojen luksusta, vaan miltei kaikkien ulottuvilla oleva asia. Kotisiivous helpottaa yhtä lailla työssä käyvien kuin ikääntyneidenkin arkea. Luotettavaa ja sertifioitua kotisiivouspalvelun tekijää voi etsiä esimerkiksi Suomen kotityöpalveluyhdistyksen kautta. Luotettavaa siivousapua kannattaa kysyä myös Koti Puhtaaksi -kotisiivuspalvelusta.

Kommentit:

  1. Lattiat tulee usein vain pyyhittyä staattisella liinalla pölyimurin asemasta tai sen käytön jälkeen. Sillä taipuisalla pikamopilla oli helppo ja nopea puhdistaa tuloilman jäljet katosta ilmaventiilin läheltä

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *