Näin vältät yleisimmät mokat lattianpesussa

Oman lattian hoitoon kannattaa perehtyä, sillä lattian saa yllättävän helposti pilalle vääränlaisella pesutekniikalla tai -aineella. Näitä yleisimpiä virheitä välttämällä lattian pinta pysyy kauniina ja pesun lopputulos on toivotunlainen.

Liikaa vettä

Harva lattia pitää lainehtivasta vedestä. Esimerkiksi parketti- ja laminaattilattiat on tehty paloista ja niissä on saumakohtia, joihin lattianpesussa käytetty liian runsas vesi imeytyy helposti ja pilaa lattian. Näiden lattiapintojen pesussa vähemmän on siis enemmän, mitä vedenkäyttöön tulee.

Parketti- ja laminaattilattian pesuun sopii erityisen hyvin SINI Monitoimimoppi. Monitoimimopin varsi pysyy samana, mutta pestävän pinnan mukaan moppiin voi valita erilaisia pesuosia, kuten parketti- ja puulattioille tarkoitettuja tomuliinoja tai kuiva-, nihkeä- ja märkäpyyhintään sopivan mikrokuituisen mopin. Tehokas mikrokuituinen moppauspää puhdistaa lattiat nihkeänä jopa ilman pesuaineita. Kuivana mikrokuituiset mopit ovat erinomaisia pölynpyyhkijöitä. Usein puulattian puhdistukseen riittääkin, että lattialta pyyhkii pölyt ja puhdistaa pelkät tahrakohdat.

Taittomopin kaveriksi sopii kätevä Sinisanko, johon on kiinnitetty Taittomopin puristin.

On toki myös lattioita, jotka pitävät vesipesusta. Laatta, muovimatto ja vinyylilattia eivät hätkähdä hieman runsaampaakaan vesimäärää. Näiden lattiapintojen puhdistukseen sopii erityisen hyvin SINI Taittomoppi. Teleskooppivarrella varustettu moppi huuhdellaan näppärästi esimerkiksi Sinisankoon kiinnitetyssä Taittomopin puristimessa, jolloin käsiä ei tarvitse kastella ja moppauspäästä tulee juuri sopivan kostea.

Liikaa pesuainetta

Lattioita pestäessä hyvin tavallinen virhe on käyttää liikaa pesuainetta. Ylenpalttinen pesuaineen lotraus ei puhdista tehokkaammin, oikeastaan päin vastoin. Pesuaine voi jättää lattian pinnalle ikävän kalvon, joka saa lattian näyttämään samealta ja nuhjuiselta.

Lattiamateriaalille sopivaa pesuainetta käytettäessä kannattaa lattia pyyhkiä ajoittain pelkällä vedellä ja mikrokuituisella pesimellä. Tällöin lattian pintaan ei pääse kertymään pesuaineita ja lattia säilyy kiiltävänä sekä helposti puhdistettavana. Nopeaan siivoukseen sopivat erityisen hyvin kosteat moppiliinat. Roiskeet, ruokatahrat ja kurat puhdistuvat helposti ja liinat sopivat kaikille lattiapinnoille. Kosteita moppiliinoja voi käyttää sekä monitoimi- että taittomopin kanssa.

Kostean moppiliinan saa kietaistua nopeasti mopin rungon ja pehmusteen päälle.

Puutteelliset työvälineet

Siivousvälineiden laadukkuus korostuu erityisesti lattiapintoja puhdistettaessa. Jo pelkästään hyvän työergonomian takia lattianpesussa kannattaa panostaa kunnon välineisiin. Sangon ja rätin kanssa konttaaminen on mennyttä maailmaa. Sekä monitoimi- että taittomoppiin saa kätevän teleskooppivarren, jonka pituuden voi säätää itselle sopivaksi.

Pesussa käytettävän vesimäärän säätely onnistuu vaivatta, kun valitsee lattiapinnalle soveltuvan moppauspään. Lattioiden säännöllinenkään pesu ei puhdista lattioita, jos moppi on likainen ja kulahtanut. Sinituotteen mikrokuituiset mopit voi pestä pesukoneessa 60 asteessa ja ne kannattaakin pestä säännöllisesti. Kätevintä on varata kotiin useampia vaihtomoppeja, niin moppi on käytettävissä, vaikka likainen vaihtomoppi olisi vielä pesussa. Moppi kannattaa vaihtaa uuteen noin vuoden välein.

Taittomopin teleskooppivarteen saa kiinnitettyä moppauspään helposti ja varren pituutta voi säätää itselle sopivaksi.

Lattiat pestään turhan usein

Lattianpesussa liika innokkuus voi kostautua. Puhdistuksen tarve riippuu täysin kodista. Esimerkiksi kodeissa, joissa on lemmikkieläimiä, lattiat tarvitsevat todennäköisesti puhdistusta hieman tiheämmin kuin vaikkapa yhden hengen talouksissa. Tavan vuoksi lattioita ei siis kannata pestä. Pölyt ja pienet roskat voi pyyhkiä lattioilta kertakäyttöisellä kuivalla staattisella liinalla, joka on hellävarainen lattialle.

Hiekat ja kivet on tärkeää puhdistaa lattioilta mahdollisimman nopeasti, jotta ne eivät pääse naarmuttamaan lattiaa. Jos mahdollista, hiekka kannattaa napata kiinni jo eteisessä, ennen kuin se pääsee leviämään muualle asuntoon. Näin toimimalla voi välttyä myös ylimääräisiltä lattiansiivoustalkoilta kodin muissa tiloissa ja lattiat kiittävät. Nopea apu hiekkojen siivoukseen on kunnollinen rikkasetti. Piilo rikkasetti mahtuu kapeaan koloon, josta se on helppo ottaa esille vaikka joka päivä. Hiekan ja roskat voi lakaista piiloon suljettavaan tilavaan rikkalapioon, josta ne eivät putoile.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *