Posted on

Sinituote on hiilineutraali yritys – 35% käytetystä raaka-aineesta on kierrätysmuovia

SINI-siivousvälineet valmistuvat jatkossa hiilineutraalisti aurinkovoimalla omalla Kokemäen tehtaalla. 

– Hiilijalanjälkemme pienentäminen onnistui jopa puolessa vuodessa siten, että olemme nyt hiilineutraali yritys. Ylitimme myös itsellemme asetetun tavoitteen, kun kierrätysmuovin osuus käytetystä raaka-aineesta nousi alkuvuodesta yli 35 %. Kestävämmän kuluttamisen näkökulmasta tärkeää on tuotteiden pitkäikäisyys ja se, että tuotteisiin saa vaihto-osia. Kun siivousvälineen  kuluvat osat voi vaihtaa, kuten tiskiharjan vaihtopään tai mopin mikrokuituisen pesimen, voi itse tuotteen runko kestää käytössä jopa vuosikymmeniä. Tällä on suurin vaikutus tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutuksiin, Sinituotteen toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotz sanoo.

Energiatehokkuus parantunut 30 %

Sinituotteen Kokemäen tehtaalla on tehty useita toimenpiteitä, jotta energian kulutuksessa ollaan saavutettu lähes 30 % parannus viime vuosina. Samaan aikaan tuotantovolyymi on kasvanut 10 % ja automaation osuus 20 %. Kun tulevaisuuden siivousvälineitä valmistetaan vielä huippumoderneilla muovikoneilla, joihin on juuri investoitu 1,5 miljoonaa euroa, on kotimainen työllisyysvaikutus taattu.

– Tehdas lämpenee talvella hukkalämmön avulla, kun uusi lämmönkiertojärjestelmä otettiin käyttöön. Jäähdytyslaitteisto on myös uusittu ja tehdas valaistaan modernilla led-tekniikalla. Aurinkoenergia on tärkeä osa kokonaisratkaisua, ja tehtaan katolla olevat 1000 aurinkopaneelia kattavat 15-20 % tehtaan kokonaisenergiankulutuksesta. Loput on pohjoismaalaisella vesivoimalla tuotettua, tuotantojohtaja Jukka Heiska Sinituotteelta kertoo.

Siivousvälineiden tuotannossa syntyy myös jätettä, kuten kaikessa teollisessa tuotannossa: vuodessa 100 000 kg, josta kaatopaikalle ei päädy yhtään. Kaikki jätteet lajitellaan 17 jätelajiin, käytetään uudelleen tai toimitetaan uusiokäyttöön. Omassa tuotannossa syntyvä ylijäämämuovi käytetään myös uudelleen.

Hiilineutraali kiertotalous on avain tulevaisuuden kestävään kuluttamiseen

IRO Research:in loppuvuodesta 2019 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttuneet ja yhä useampi valitsee kierrätysmuovista valmistetun tuotteen. Etenkin kaupungeissa asuvat korkeasti koulutetut naiset ja nuoret tekevät valinnoissaan vastuullisia päätöksiä.

– Meidän tavoitteemme on tehdä kuluttajien ostopäätökset helpommaksi, ja valitessaan WC- tai tiskiharjaa voi samalla osallistua ilmastotalkoisiin. Siivousvälineet ovat kuluvia käyttötavaroita, mutta kun ne on valmistettu hiilineutraalisti kierrätysmuovista kotimaassa, aiheutuu samalla kuluttamisella jopa 90 % vähemmän ilmastovaikutuksia verrattuna tavallisesta muovista valmistettuihin tuontituotteisiin. On ympäristöteko hankkia laadukas, kestävä ja kotimainen tuote, Johanna Hamro-Drotz sanoo.

Tulevaisuuden kestävä kuluttaminen rakentuu hiilineutraalin energian käytön ja ei-kompostoituvien materiaalien täydellisen kierron varaan. Onnistuneessa kiertotaloudessa ei tarvitse lisätä uutta materiaalia ulkoa vaan raaka-aineet kulkevat kierrossa aina vaan uudestaan ja uudestaan käyttöön. Sinituote kulkee tätä visiota kohti ja aikoo tulevaisuudessa lisätä kierrätysmuovin ja muiden kierrätettyjen materiaalien osuutta entisestään. 

Faktaa:

 • Sinituote on hiilineutraali yritys vuonna 2020
 • Energiankulutus väheni 27 % vuosien 2018–2020 aikana
 • CO2 päästöt vähenivät 99,5 % vuosien 2018–2020 aikana
 • Tehtaan katolla on Suomen 16. suurin aurinkovoimala
 • 1000 aurinkopaneelia kattavat 15-20 % kokonaisenergiankulutuksesta
 • Muu sähkö 100 % pohjoismaalaisella vesivoimalla tuotettua
 • Hukkalämmön talteenotto Calefan lämmönkiertojärjestelmän avulla
 • Jäähdytyslaitteiston uusiminen energiatehokkaampaan ratkaisuun
 • Tehtaan valaisu toteutetaan modernilla led-tekniikalla
 • Jätehuoltoa ja kuljetuksia tehostettu
 • 0 kg jätettä kaatopaikalle
 • Kierrätysmuovin osuus käytetystä raaka-aineesta 35 %

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *