Takan lasiluukun puhdistus

Kirjoittaja: Taija

Pimeät pakkasillat ja olohuoneessa rätisevä takkatuli – mikä ihana talvinen yhdistelmä. Lämmityskausi on siis alkanut jo jokin aika sitten, ja nyt viimeistään on aika puhdistaa tulisijat. Kodistamme löytyy takkaleivinuuni, joka paitsi lämmittää, myös luo omanlaistansa tunnelmaa.

Takan lasiluukku oli päässyt tummumaan.

Pääsääntöisesti käytämme lämmityksessä leivinuunia, mutta toisinaan teemme iltaisin tulen takan puolelle. Takkatulen ääni on jotenkin rauhoittava, jonka lisäksi tulta on myös mukava katsella, kunhan takan lasi on puhdas. Meillä takan lasiluukku oli tummunut noesta. Olemme siis muuttaneet kesän kynnyksellä tähän taloon, ja takkaa olemme lämmittäneet vasta muutaman kerran. Nyt päätin pitää takalle puhdistushetken, ja tyhjensin arinan sekä tuhka-astian tuhkista. Tämän jälkeen kävin lasiluukun kimppuun.

Takan lasi ennen puhdistusta

Takan lasiluukun puhdistamiseen on onneksi helppo ja nopea keino: puhdistusaineena käytetään takasta löytyvää (jäähtynyttä!) tuhkaa. Näin puhdistus onnistuu:

1. Suojaa lattia sanomalehdillä (ja kädet kumihanskoilla! Itse olin niin innoissani aloittaessani, että muistin tämän vasta, kun kädet olivat jo likaiset…)

2. Kostuta vedellä pikasiivousliina, joka on talouspaperia kestävämpi. Ota kostutettuun liinaan takan sisältä hienoa tuhkaa, ja hiero tuhkalla lasiluukkua pyörivin liikkein.

Puolet puhdistettu, hyvältä näyttää!

3. Ota tarvittaessa tuhkaa lisää ja jatka hieromista. Pikasiivousliinasta voi kääntää tarpeen mukaan aina puhtaan sivun.

4. Lopuksi pyyhi lasi puhtaalla ja kuivalla pikasiivousliinalla. Tummumien pitäisi olla nyt poissa!

Meillä takan lasissa oli noen lisäksi myös jotain muuta likaa, jota en useista eri yrityksistä huolimatta saanut kokonaan lähtemään. Tästä syystä takan lasi jäi alareunasta hieman sameaksi. Lasi tuli kuitenkin huomattavasti puhtaammaksi, ja nyt liekkien tanssahtelun näkee jopa sohvalla istuen.

Näiden muutamien lämmityskuukausien aikana olen huomannut, kuinka paljon haloista irtoaa roskaa. Toisenlaisella halkotelineellä roskan määrää pystyisi varmasti vähentämään, mutta taitaisi sitä silti löytyä lattioilta jonkin verran. Takan ja leivinuunin ympäristön puhtaana pitämiseen rikkasetti onkin ehdoton väline! Sillä kun harjaa jokaisen lämmityskerran yhteydessä roskat pois, eivät ne pääse leviämään ympäri kotia.

Tunnelmallisia talvi-iltoja kaikille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *