Kesäiset tuotteet mökin keittiöön

Kirjoittaja: Taija

Kesäterveiset mökiltä! Itselleni mökkeily on tärkeä osa kesää – kuten varmasti monelle teistä lukijoistakin. Joskus vietämme mökillä viikon putkeen, kun taas toisinaan käymme mökillä rentoutumassa päiväseltään. Itselläni mökkeilyyn kuuluu olennaisena osana ruuanlaitto mökin pihalla olevan kasvimaan sekä järven antimista. Mikä onkaan maukkaampaa kuin tuore ja läheltä hankittu ruoka!

Siniltä on tullut muutamia uusia kesäisiä tuotteita, jotka otin mukaani mökille. Yksi näistä tuotteista on varrellinen juuresharja. Varren ansiosta harjaa on ergonomista käyttää, ja harjasta saa kunnollisen otteen. Juuresharjalle meillä on käyttöä todella paljon, sillä perunasadon ollessa valmis haemme niitä lähes päivittäin pöytään. Uudet perunat ovat suurta herkkuani, joten on mukavaa, että juuresharjalla mullan ja ohuiden kuorien poistaminen käy helposti.

Juuresharjassa on koukku, josta sen saa käytön jälkeen ripustaa kuivumaan. Samaa sävyä oleva Jokikivi-tiskiharja on kierrätysmuovista valmistettu.

Itselläni on toisinaan tapana kuoria juurekset lavuaariin. Kuorisiepparin avulla kuorien kerääminen altaasta on nopeaa ja siistiä. Ylimääräinen vesi valuu rei’istä pois, joten biojäteastiakin pysyy kuivempana.

Kokatessa syntyy tiskiä, ja tiskaamiseen käy tiskiharjan lisäksi myös monet Sinin sienistä. Yleissieni on erittäin monikäyttöinen sieni myös mökillä. Pakkauksessa on sekä vihreitä että valkoisia sieniä, joille on omat käyttökohteensa. Vihreä sieni sopii esimerkiksi pinnoittamattomien pannujen ja kattiloiden puhdistukseen. Itse käytän melko paljon valurautaisia astioita: paistinpannu sekä lettupannu ovatkin lähes päivittäin käytössä. Vihreällä yleissienellä ja kuumalla vedellä pannuun mahdollisesti kiinni jääneet ruuat lähtevät pois pienellä vaivalla. Kuivaukseen käytän yleensä jälkilämpöä, mutta myös kuivat pikasiivousliinat sopivat kestävän materiaalinsa ansiosta erinomaisesti valurauta-astioiden kuivaamiseen, sillä astiat saattavat sotkea keittiöliinat.

Vihreä yleissieni ja keittiösieni sopivat pinnoittamattomien astioiden tiskaamiseen.

Keittiösieni on mielestäni kehittyneempi versio yleissienestä, sillä se on muotoiltu suojaamaan sormia ja kynsiä. Keittiösieni käy vihreän yleissienen tapaan pinnoittamattomien pannujen ja kattiloiden puhdistukseen, sen lisäksi se sopii hyvin myös uunin ja keittolevyjen pesuun. Pinnoitetuille pannuille ja kattiloille sopii puolestaan hellävarainen liesisieni.

Mökillä ei välttämättä ole aina sähköä saatavilla, tai imuria ei haluaisi olla kaivamassa niin usein esille kuin saattaisi tarvita. Piilorikkasetin sisälle on päivän aikana helppo kerätä piiloon keittiön lattialta murut sekä muut roskat, ja päivän päätteeksi tyhjentää rikkalapion sisältö roskakoriin. Piilorikkasetti on kokonsa puolesta ihanteellinen pieneenkin mökkikeittiöön, sillä se ei vie kapeutensa ansiosta juurikaan tilaa.

Talousrikkasetille on mökillä varmasti monenlaista käyttöä, mutta meillä se löytää paikkansa keittiöstä. Sen avulla keittiön tasoille ja pöytäliinalle pudonneet muruset ja roskat saa kerättyä pois. Itse olen ainakin kokenut pöytäliinan puhdistamisen murusista monta kertaa helpommaksi harjaamalla kuin siivousliinalla pyyhkimällä. Myös kosteat pikasiivousliinat ovat hyödyllisiä mökkikeittiössä, sillä niillä pyyhkii kätevästi niin sormenjäljet jääkaapin ovesta kuin hellalle roiskuneet tahratkin. Liinat ovat todella tehokkaita rasvatahroja vastaan, jättämättä kemikaaleja pyyhittävälle pinnalle. Käytön jälkeen pikasiivousliinan voi hävittää biojätteen mukana! Lattiat puolestaan saa sotkuisemmankin kokkaus- tai ruokailuhetken jälkeen puhtaaksi pyyhkäisemällä ne kosteilla moppiliinoilla.

Kuuluuko mökkeily sinun kesääsi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *