Arkea helpottavat (pika)siivousrutiinit – Uusi bloggaaja esittäytyy

Kirjoittaja: Taija

Hei vain kaikille! Mahtavaa päästä aloittamaan toisena Sinipiika-bloggaajana! Aluksi voisin hieman esitellä itseäni: Olen Taija, aivan pian 30-vuotias pienen pojan äiti Pohjois-Suomesta. Perheeseeni kuuluu poikani lisäksi puolisoni sekä usein sohvan parhaimmalta paikalta löytyvä suomenajokoira.

Sinin tuotteet ovat tuttuja itselleni jo lähes vuosikymmenen ajalta, sillä olen käyttänyt niitä oman kotini lisäksi myös työssäni. Ennen äitiyslomalle jäämistä nimittäin pyöritin kotisiivousyritystä useamman vuoden ajan. Olen siis todennut Sinin tuotteet hyviksi ja kestäviksi jokapäiväisessä käytössä. Rakastan näiden tuotteiden monipuolisuutta sekä yhteensopivuutta – mainittakoon esimerkkinä kaikkien SINI-järjestelmään kuuluvien tuotteiden, kuten moppien, harjojen ja ikkunanpesuvälineiden, sopivuus SINI-varteen!

Esimerkiksi nämä välineet käyvät yhteen ja samaan varteen!

Meillä on tällä hetkellä menossa jännittävä vaihe perheessämme, sillä laitoimme kotimme kesän aikana myyntiin. Asunnon myymiseen, ja muuttamiseen ylipäätänsä, kuuluu olennaisena osana siivoaminen – halutaanhan koti saada mahdollisimman edustavaksi ostajaehdokkaita varten. Niinpä viime kuukausien aikana meillä on siivottu normaalia enemmän.

Aluksi asunnon myyntikuntoon siivoaminen vaati aika paljon panostusta, kun perusteellisemmat siivoukset, kuten saunan, kylpyhuoneen sekä ikkunoiden pesut, piti suorittaa melkoisen tiukalla aikataululla. Tämän jälkeen siivouksista on onneksi selvitty vähemmällä vaivalla. Olen huomannut, että siivoaminen on nykyään oikeastaan suhteellisen helppoa ja nopeaa, kun sitä joutuu asuntonäyttöjen vuoksi tekemään säännöllisemmin ja normaalia useammin. Suuremmille puunaamisille ei tule tarvetta, kun ollaan siivoamassa vähän väliä.

Tämänhetkinen siivousrutiini

Joitakin vuosia sitten, aikana ennen lasta, meillä oli tapana pitää siivouspäivä kerran viikossa, yleensä torstaisin. Lapsen saannin myötä siivousrutiineihimme on tullut suuria muutoksia, sillä nykyään on hankalaa saada yhden päivän aikana pyhitettyä tarpeeksi aikaa koko asunnon siivoamiselle. Niinpä meillä siivotaan ja järjestellään hieman joka päivä. Olen nimittäin huomannut etenkin viimeisen vuoden aikana, että siisteys ylläpitää siisteyttä, ja sotku johtaa usein suurempaan sotkuun. Ei meillä kuitenkaan koko ajan ole siistiä, sillä lapsiperheessä lelut (ja kaappien sisällöt, meillä on menossa se vaihe…) levitetään lattialle useita kertoja päivässä. Peruspuhtaudesta yritämme kuitenkin pitää kiinni.

Noin kerran viikossa meillä tehdään se monille tuttu viikkosiivous, eli esimerkiksi imuroidaan, pestään lattiat, ja puhdistetaan vessa perinteisesti mikrokuituliinoja ja pesuainetta käyttäen. Näiden lisäksi meillä harrastetaan nykyään paljon pikasiivouksia. Nimensä mukaisesti ne ovat nopeita tehdä, ja niiden avulla normaalien siivousten väliä voi venyttää – ja paikat pysyvät silti puhtaina.

Siivousrutiineista helpotusta arkeen

Olen ottanut arkeemme osaksi muutamia rutiineja, joiden avulla siivous mukautuu sutjakasti osaksi arkea. Rutiinit suorittamalla perusteellisempia siivouksia ei tarvitse ainakaan lähiaikoina olla toistamassa. Tässä postauksessa jaan osan näistä rutiineista ja vinkeistä teidän kanssanne.

Ensimmäisenä vinkkinä voisin sanoa, että siivous kannattaa yhdistää johonkin arkiseen toimeen, jota teet säännöllisesti. Tällöin siivouksestakin tulee osa tätä rutiinia ja sen tekeminen helpottuu. Otetaan esimerkiksi kylpyhuoneen siivous. Itse teen sinne kevyen ylläpitosiivouksen noin kerran viikossa, hieman tarpeen mukaan. Olen yhdistänyt kylppärin siivouksen hius- tai kasvonaamion laittamiseen. Sillä aikaa, kun naamio vaikuttaa, alan siivoushommiin.

Täällä meillä päin suihkun seiniin kertyy todella nopeasti kalkkia. Paksun kalkkikerroksen poistaminen on työlästä hommaa, joten on viisaampaa ennaltaehkäistä sen syntymistä. Sinin kylpyhuonepesimellä suihkunurkkauksesta on helppo puhdistaa kaakelit tarvittaessa suihkussakäynnin yhteydessä – näin kalkkia ja likaa ei ehdi kertyä pinnoille paksua kerrosta.

Vielä helpompi keino kalkin ennaltaehkäisyyn olisi suihkun seinien kuivaaminen jokaisen peseytymiskerran jälkeen. Meillä seinien kuivaaminen on vielä opetteluasteella, toisella talouden aikuisella se onnistuu paremmin kuin toisella… Käytöstämme löytyy nykyisin opettelua helpottava suihkukuivain, jolla vedet saa pyyhkäistyä seinistä parilla vedolla. Se on kätevä ripustaa kuivumaan nurkassa olevaan hyllykköön. Lattiat meillä kuivataan aina, ja siihen työhön meillä on käytössä pikakuivain.

Lattiamme on täynnä elämisen jälkiä. Nykyisin etenkin syöttötuolin ympäristö on päivittäisen siivouksen alla.

Kuten alussa kerroin, lattiat pyrimme pyyhkimään kerran viikossa perinteisemmällä menetelmällä. Huolellisen imuroinnin jälkeen puhdistan lattiat Sini-monitoimimoppiin liitettävällä laminaattimopilla. Normaalisti kostutan mopin suihkepullolla, mutta nyt asuntonäyttöjen aikaan haluan lattiat extra-puhtaiksi, ja kastelen mopin Sini-sangossa. Meillä lattiat ovat parkettia ja laminaattia, joten moppi on puristettava huolellisesti tarpeeksi kuivaksi. Huuhtelen mopin pari kertaa lattioidenpesun aikana. Ja kylläpä vain sitä likaa lähtee, vaikka edellisestä moppauskerrasta ei ole kauaakaan aikaa!

Koska meillä asuu taaperon lisäksi myös koira, kerran viikossa lattioiden pyyhkiminen ei tahdo aina riittää. Tällöin olen huomannut käteväksi tehdä pikasiivouksen Sinin valmiiksi kostutetuilla moppiliinoilla. Niillä on helppoa pyyhkäistä suurimmat sotkut kulkuväyliltä tai esimerkiksi syöttötuolin alta sotkuisimpien ruokailuhetkien jälkeen.


Vessassakin meillä tehdään välillä ns. perinteisiä siivouksia mikrokuituliinojen ja muiden välineiden kera, mutta näiden siivouskertojen välissä on paljon myös pikasiivouksia. Näin wc pysyy raikkaana ja hygieenisenä seuraavaa tulijaa varten. Kosteilla pikasiivousliinoilla pyyhkii näppärästi sekä allaskalusteen että wc-pöntön, kunhan vain muistaa aina edetä puhtaimmasta likaiseen.

Nykyisin säilytän yhtä pakettia pikasiivousliinoja vessan kaapissa, josta ne ovat helposti saatavilla. Tällöin pikasiivouksen voi hoitaa vaikka ennen tai jälkeen oman wc-käynnin. Siivoustarpeenhan nimittäin huomaa juuri silloin, ja se on kätevintä hoitaa heti pois alta. Ainakin itselläni siivous saattaa unohtua, kun lähden hakemaan siivousvälineitä ja törmään matkalla johonkin toiseen odottavaan asiaan (kuten oven takana päivystävään taaperoon).

Peilien pikapuhdistuksessa suosin ikkunaliinaa. Kevyesti kostutettuna sillä saa hammastahnan roiskeet tehokkaasti pois jopa ilman pesuainetta. Samalla vaivalla poistan parista ikkunasta myös pienet tahmatassun jäljet – aina ei tarvitse pestä koko ikkunaa!

Pölyjen pyyhintä ei koskaan ole ollut itselleni mieluisin siivousaskare. Meillä pölyt pyyhitään, kun sitä alkaa olla häiritsevästi mustien elektroniikkalaitteiden pinnalla, eli noin kerran viikossa. Pölypampulalla pyyhin pölyt samalla myös tasoilta sekä valokuvakehyksistä. Liitettävän jatkovarren avulla (tämä on siis sama varsi, mitä käytän myös mopatessa ja kylppärin pesussa!) pölyjen pyyhintä onnistuu myös korkeammalla olevien taulujen päältä.

Entäs miten meillä valmistaudutaan itse asuntonäyttöpäivänä, kun aamulla on jo ehtinyt tulla sotkua ja paikat täytyisi saada sutjakkaasti siistiksi? Täytyy myöntää, että vilkkaan taaperon ja koiran kanssa asuntonäyttöön valmistautuminen ei aina ole mitään herkkua. Tällöin mennään usein siitä, mistä aita on matalin, ja turvaudun täysin kertakäyttöisiin siivousliinoihin.

Esimerkiksi keittiössä kuivat pikasiivousliinat helpottavat kiireen yllättäessä. Ennen asuntonäyttöä pyyhin nurkasta kostuttamallani liinalla keittiön tasot, hanan ja altaan puhtaaksi. Lopuksi pyyhin samat paikat vielä liinan kuivaksi jääneellä osalla, jotta vältytään pyyhintäjäljiltä. Liinalla voi tämän jälkeen vielä puhdistaa esimerkiksi roskiskaapista roiskeet, jonka jälkeen liinan voi laittaa biojätteeseen.

Tomuliinat ja valmiiksi kostutetu moppiliinat ovat nopeita käyttää, ja ne keräävät vielä viimeiset lattioilla harhailevat koirankarvat ja pölyhaituvat. Tomuliinat jättävät lattioille myös kauniin kiillon.

Lattioiden puhdistuksen puolestaan hoidan jo aiemmin mainituilla kosteilla moppiliinoilla. Toisinaan myös parketti- ja laminaattilattioille sopivat tomuliinat ovat pelastus – niillä saa näppärästi tehtyä viimeisen loppusilauksen lattioille ennen asunnosta poistumista. Onnistuu jopa taapero sylissä, kun ei tarvitse säätää veden kanssa! Eikä tarvitse miettiä, mihin heittää märät mopit ja liinat siivouksen jälkeen piiloon asunnon katsojilta. Pikasiivousliinat voi laittaa biojätteeseen ja moppiliinat roskikseen, jotka kummatkin käyn samalla viemässä pihalla oleviin astioihin, kun poistun kotoa asuntonäytön alta.

Muutenkin näin korona-aikaan suosin melko monessa paikassa Sinin pikasiivousliinoja. Tällä hetkellä on nimittäin kiinnitettävä erityisen paljon huomiota kodin hygieniaan myös asuntonäyttöjen ja vierailijoiden jälkeen. Kosteilla pikasiivousliinoilla on helppo puhdistaa kotiin palattua ovenkahvat, valonkatkaisijat ja keittiön tasot, juuri ne kohteet, joihin kuvittelen ihmisten koskevan asuntonäytöissä.

Itselleni pikasiivousliinat ovat vielä suhteellisen uusi tuttavuus, sillä ennen niihin tutustumista mietin paljon niiden ympäristöystävällisyyttä. Pikasiivousliinat ovat kuitenkin ekologisia (ja hygieenisiä, mikä tällä hetkellä on erityisen tärkeää), sillä ne valmistetaan 100 % biohajoavasta kuidusta. Tästä syystä ne voidaan kierrättää biojätteen mukana käytön jälkeen.

Tässäpä osa meidän arkea helpottavista siivousrutiineistamme, joilla kotimme pysyy siistinä asunnon myynnin aikana.

Ihanaa syksyn alkua kaikille!

-Taija

Kommentit:

    1. Kiitos Nina, mukava kuulla että pidit postauksesta sekä ideoista! 🙂

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *