Alkuvuoden siivoustavoitteet

Kirjoittaja: Taija

Vuoden vaihtuminen on varmasti ollut monille lupausten ja tavoitteiden asettamisen aikaa – niin myös minulle. Varsinaisia uudenvuodenlupauksia en tosin ole moniin vuosiin enää tehnyt, sillä ne tuli valitettavan usein rikottua. Tavoitteet sen sijaan kuulostavat omaan korvaani mukavimmilta, sillä hyvin mietitty, konkreettinen tavoite motivoi minua enemmän kuin ympäripyöreä lupaus.

Tein alkuvuodelle muutamia siivoustavoitteita, joita voisin jakaa teidän kanssanne.

Tavaramäärän vähentäminen

Ensimmäinen tavoitteistani on kotimme tavaroiden karsiminen, ja hieman rajummalla kädellä. Tätä aloittelinkin jo viime vuoden puolella, mutta vuoden vaihtuminen toi selvästi pientä lisämotivaatiota projektin jatkamiseen. Tarkoituksena olisi vähitellen käydä kaikki kotimme huoneet läpi, mutta nyt alkuvuoden projektina aloitan lasten leluista ja tarvikkeista.

Innostus tavaramäärän karsimiseen alkoi oikeastaan joulun jälkeen, kun laskin huvikseni kuinka monta yksittäistä osaa/lelua lasten paketeista paljastui (lopetin laskemisen 120:n jälkeen). Huvi oli kuitenkin kaukana, kun tajusin, että siinäpä on melkoinen määrä lisää kerättävää lattioilta. Tarkoituksenani on siis käydä kaikki lasten lelut läpi, myös kaapissa säilössä olevat, vähentää lelujen määrää reilusti (vauvaleluilla meillä ei esimerkiksi leiki enää kukaan) ja laittaa suurin osa jäljelle jääneistä leluista säilytyslaatikoihin odottamaan lelukiertoa. Sieltä ne on kätevä ottaa esille, kun on aika vaihtaa lelut “uusiin”.

Tämä tulee toivottavasti helpottamaan siivoamista merkittävästi, kun kerättävää ja järjesteltävää tavaraa on vähemmän. Lelujen määrän vähentämisellä ja lelukierrolla on myös muista positiivisia vaikutuksia, esimerkiksi lapsen kykyyn keskittyä leikkimiseen. Esillä olevien lelujen vähentäminen on siis todellisuudessa win-win-tilanne sekä vanhemmille että lapsille.

Tiskikaveri helpottaa tiskausta annostelemalla pesuaineen suoraan harjaan.

Keittiön iltasiivouksen aikaistaminen

Keittiön iltasiivousrutiini on yksi niistä rutiineista, joista yritän pitää kynsin ja hampain kiinni, mutta olen siinä silti valitettavan huono.

Yleensä keittiön siivous jää ainakin osittain lasten nukutuksen jälkeen tehtäväksi, eli silloin se todellisuudessa saattaa jäädä tekemättä kokonaan, mikäli nukutuksessa menee kauan tai itseäni alkaa väsyttää. Tavoitteenani onkin aikaistaa keittiön iltasiivousrutiinia, eli ennen lasten nukkumaanmenoa keittiö puhtaaksi, tasojen pyyhintä, astiat koneeseen ja kone päälle, lavuaari tyhjäksi ja puhtaaksi. Tällä on varmasti vaikutusta myös aamuihin, sillä puhtaassa keittiössä saa tehokkaamman startin päivälle.

10 min pikasiivoukset myös perheelle näkyvimmiksi

Käsitin eräs päivä joululomalla, että päivän aikana tekemäni pikasiivoushetket ovat tulleet lähes vieraiksi lapsilleni. Huomasin pitäväni siivoushetket mieluiten silloin, kun lapset olivat rauhassa leikkimässä – tällä tavoin sain itse yksin enemmän aikaiseksi, mutta lapset etääntyivät siivouksesta. Nyt alkuvuoden aikana tavoitteena onkin saada muutosta asiaan ja lapset aktiivisemmin mukaan siivoushetkiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laitan selvästi ajastimen päälle ja otan kaikki (myös puolison) mukaan siivoamaan. Lapsemme ovat vielä melko pieniä, joten he voivat aloittaa pienemmällä ajalla, mutta siivoushetki on kuitenkin perheen yhteinen.

Asetitko sinä tavoitteita tälle vuodelle?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *