8 paikkaa, mihin käytän nysväriä

Kirjoittaja: Taija

Tunnustan, olen nysvääjä!

Nysvääminen saattaa tarkoittaa eri ihmisille hieman eri asiaa, ja sillä on usein negatiivinen kaiku. Itselleni nysvääminen kuitenkin tarkoittaa pikkutarkkaa tekemistä, johon paneudutaan huolellisesti.

Etenkin siivotessani huomioni usein takertuu johonkin yksityiskohtaan, joka saattaa olla jonkun muun mielestä epäoleellinen ja turha. Tästä syystä löydänkin itseni usein iltakymmeneltä kesken ”pikaisen” keittiön iltasiivouksen hinkuttamasta keittiön hanan juurta uskomattomalla tarkkuudella. Onneksi nysväämiseen on keksitty apuri, joka on tietenkin nysväri.

Tämä postaus onkin kokonaan omistettu nysvärille, tuolle pieniin koloihin ja rakoihin mahtuvalle kaksipäiselle harjalle. Ne paikat, minne tiskiharja on liian iso ja hammasharja liian lyhyt, on kuin tehty nysvärille. Tässä postauksessa kerron teille, mihin itselläni tulee eniten käytettyä tuota mahtavaa siivouksen apuvälinettä.

1. Hanan ja sen juuren puhdistus

Nysvärin avulla hanasta ja sen juuresta saa todella tarkasti puhdistettua sinne kertyneen töhnän. Hanoihin ja niiden juurille suihkaus pesuainetta (keittiösuihke rasvaiseen likaan, kylppäri- tai wc-suihke kalkkikertymiin), hetken vaikutusaika, ja sitten kunnollinen harjaus nysvärillä. Tämän jälkeen huuhtelu ja kuivaus mikrokuituliinalla. Kyllä kiiltää!

2. Pyykkikoneen puhdistus

Pyykkikoneen puhdistuksessa nysväri on aivan loistava apu, sillä etenkin pesuainelokeron ja sen kolon puhdistukseen on ollut hankala ylettää toisilla harjoilla. Nysvärillä pääsee aivan perimmäisiinkin nurkkiin käsiksi. Jos pyykinpesukoneen puhdistusrutiinini kiinnostaa, pääset lukemaan tekemäni postauksen aiheesta tästä.

3. Tiskikoneen puhdistus

Tiskikoneessakin riittää pieniä koloja ja rakoja. Etenkin tiskikoneen reunat sekä sihti ovat sellaisia paikkoja, joiden puhdistus kaipaavat usein avukseen nysväriä.

4. Mikron puhdistus

Mikron nurkat ja seinien vierustat saa puhtaaksi viimeisistäkin muruista ja roiskeista nysvärin kapeamman pään avulla. Leveämmällä päällä onnistuu mikron pohjalle rakoihin jääneen lian harjaus. Täältä muuten löytyy vinkkini keittiön kodinkoneiden puhdistukseen.

5. Lieden säätönuppien puhdistus

Joistakin liesistä säätönupit on mahdollista irrottaa – niin myös meidän liedestämme. En kuitenkaan jaksa aina olla kaivamassa veistä avuksi irrotukseen, joten välillä puhdistus hoidetaan harjaamalla nuppien ympäristö tarkasti nysvärillä.

6. Auton sisätilojen puhdistus

Itselläni on tapana käyttää nysväriä apuna auton sisätilojen puhdistuksessa, sillä sen avulla saa harjattua juuttuneen lian irti pienistä koloista, kuten esimerkiksi mukinpidikkeistä, säätönupikoista jne. Sillä ylettää myös harjaamaan roskat pois paikoista, johon imuri ei mahdu.

7. Urallisten kaapinovien puhdistus

Jos teiltä löytyy uralliset kaapinovet, niin tiedät varmaan niihin kertyvän lian. Nysväri on juuri sopivan levyinen puhdistamaan uriin juuttuneen pölyn ja muut likaroiskeet. Kuivana irrottaa pölyn ja muruset, kostutettuna tehoaa tahraisempiin kohtiin.

8. Tietokoneen näppäimistön puhdistus

Tiedän, joku varmaan kauhistuu tästä. Kannettavan tietokoneeni näppäimistö on kuitenkin pysynyt kunnossa, joten uskallan tästäkin vinkata. Eli näppäinten reunoilta harjataan varovasti (kuivan!) nysvärin ohuemmalla päällä, jolloin pöly ja kaiken maailman muruset lähtevät pois. Lopuksi pyyhkäisy kuivalla mikrokuituliinalla, joka kerää loputkin irronneet liat, ja näppäimistö on kuin uusi.


Monelta nysväriin ihastuneelta taitaakin löytyä kyseistä harjaa useampi kappale kotoa. Mutta miten erottaa esimerkiksi vessan lavuaariin käytettävä nysväri kahvinkeittimen puhdistukseen käytettävästä (jos nämä sattuisivat yhtä aikaa samaan paikkaan)? Harjaan voi esimerkiksi kirjoittaa käyttökohteen permanenttitussilla, tai harjan varteen voi kiinnittää palan teippiä, johon käyttökohde merkitään. Teipin päälle kun laittaa vielä kerroksen kirkasta teippiä, pysyy teksti paremmin paikoillaan.

Olen myös kuullut, että monet käyttävät nysväriä suihkukaapin kiskojen puhdistukseen. Mihin sinä käytät nysväriä?

-Taija

Kommentit:

  1. Liukuovikaapiston listat! Nysväri toimiitodella hyvin. Ensin kuivana pölypallot pois, ja sitten kosteana muu puhdistus.

  2. tää on kätevä juttu, keittiös
    lle oma, niin myös kylppärille…kahvinkeittimen vesisäiliön puhdistukseen erittäin hyvä….tykkään!

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *