Posted on

Kysymyksiä ja vastauksia kierrätysmuovituotteista

Kesällä 2018 lanseerattavien vaihtopäätiskiharjojen, wc-harjan sekä kaakeliharjan varsien ja runkojen kierrätysmuovi on kerätty taloyhtiöiden ja kauppojen pihoilta löytyvistä muovinkeräyspisteistä.

Miksi Sinituote lanseeraa kierrätysmuovista tehdyt siivousvälineet?

Sinituote haluaa olla edelläkävijä kierrätysmuovin käytössä. Kannustamme kaikkia suomalaisia kierrättämään oman kotitaloutensa muoviroskat.

Mistä tuotteiden valmistusmateriaali on kerätty?

Kesällä 2018 lanseerattavien vaihtopäätiskiharjojen, wc-harjan sekä kaakeliharjan varsien ja runkojen kierrätysmuovi on kerätty taloyhtiöiden ja kauppojen pihoilta löytyvistä muovinkeräyspisteistä. Muoviroska on lajiteltu, puhdistettu ja prosessoitu muoviteollisuuden käyttöön Fortumin Riihimäen-tuotantolaitoksella. Tiski- ja wc-harjan harjapäät on valmistettu teollisuuden valkoisesta kierrätysmuovista, joka on alunperin kalvojätettä.

Missä tuotteet on valmistettu?

Sinituotteen tehtaalla Kokemäellä.

Kestävätkö tuotteet käyttöä yhtä hyvin kuin neitseellisestä muovista valmistetut?

Polypropeenilaatuja on tuhansia, joista jokaisella on erilaiset tekniset ominaisuudet. Valitsemme tuotteet, jotka voimme teknisesti ja laadullisesti valmistaa kyseisestä materiaaleista. Tutkimme ja kokeilimme pitkään eri vaihtoehtoja neitseelliselle muoviraaka-aineelle. Nyt voimme luvata kierrätysmateriaalista valmistettujen tuotteiden kestävän käytössä yhtä hyvin kuin uudesta muovista valmistettujen tuotteiden.

Miksi Sinituote lanseeraa ensimmäiset kierrätysmuovista valmistetut tuotteet vasta nyt?

Kierrätysmuoviset tuotteet ovat teknisesti vaikeampia valmistaa kuin neitseellisestä muovista valmistetut tuotteet. On vaatinut vuosien kokeiluja ja tuotannon kehittämistä, jotta kierrätysmuovista voidaan valmistaa yhtä laadukkaita tuotteita kuin neitseellisestä muovista.

Kierrätysmuovi raaka-ainetta ei ole ollut tähän asti saatavilla kovin hyvin. Lisäksi kierrätysmuovin värjäys on ollut hankalaa, ja kesti pitkään harjoitella, että puhtaiden ja kauniiden värien tekeminen onnistui.

Ovatko kierrätysmuovista valmistetut siivousvälineet kalliimpia kuin neitseellisestä muovista valmistetut?

Kuluttajille kierrätysmuovista valmistetut tuotteet halutaan tarjota samaan hintaan kuin neitseellisestä muovista valmistetut tuotteet. Kierrätysmuovisten tuotteiden tuotanto on kuitenkin vielä toistaiseksi kalliimpaa, ja raaka-ainetta on hankalampi saada, sekä muovikoneiden jaksoajat ovat pidempiä, joten tuotantokustannus kierrätysmuovisille tuotteille on tällä hetkellä vielä kalliimpi kuin neitseellisillä tuotteilla.

Aikooko Sinituote laajentaa kierrätysmuovista valmistettujen tuotteiden valikoimaa lähitulevaisuudessa?

Kehitämme jatkuvasti tuotantoamme, jotta jatkossa voisimme tarjota suurempaa osaa tuotteistamme kierrätysmuovista valmistettuina. Joudumme kuitenkin tarkastelemaan tuote kerrallaan kierrätysmuovin soveltuvuutta raaka-aineeksi, sillä pidämme kiinni samasta laatulupauksesta kierrätysmuovisten tuotteiden kohdalla. Jokaisella tuotteella on erityiset tekniset ominaisuudet, ja muovin pitää pystyä toimimaan kunkin tuotteen kohdalla moitteettomasti. Teemme myös parhaamme hankinnassa, jotta onnistuisimme ostamaan riittävästi kierrätysmuoviraaka-ainetta vastaamaan tuotantomme tarpeita ja kuluttajien kysyntää.

Voiko kierrätetystä muovista valmistetun tuotteen kierrättää uudelleen?

Tällä hetkellä Suomessa ei ole järjestelmällistä kovien muovituotteiden kierrätysmahdollisuutta. Kotitalouksien muovinkierrätyspisteisiin saa jättää vain pehmeitä pakkausmuoveja. Sen takia kovat muovituotteet kuten siivousvälineet ja ämpärit tai esimerkiksi lelut on parasta hävittää energiajätteenä, jolloin ne hyödynnetään energian ja lämmön tuotantoon. Sinituotteen käyttämä kierrätysmuovi itsessään sopisi kuitenkin erittäin hyvin edelleen kierrätettäväksi ja uudelleen käytettäväksi, ja muovi raaka-aineena toimii hyvin täysin suljetussa kierrossa jolloin tiensä päähän tullut tuote laitettaisiin aina uudestaan kierrätyksen kautta raaka-aineeksi teollisuuteen. Ehkä Suomeenkin saadaan tulevaisuudessa myös kovien muovituotteiden kierrätyspisteet.

Ulottuuko ympäristöystävällisyys myös Sinituotteen muuhun toimintaan ja mihin muihin ympäristötekoihin Sinituote sitoutuu?

Käytämme pakkausmateriaaleja mahdollisimman vähän ja ne ovat kaikki kierrätettäviä. Mikrokuitutuotteiden avulla voidaan vähentää kemikaalien käyttöä ja siivota pelkällä vedellä. Kestävät tuotteet ja vaihto- ja varaosien saatavuus kymmeniä vuosia vanhaan siivousvälinesarjaan vähentää tuotteiden pois heittämisen tarvetta.

Sinituotteen kaikessa toiminnassa, kuten SINI- ja KUNGS-tuotteiden tuotekehityksessä, materiaalivalinnoissa, tuotannossa, logistiikassa ja markkinoinnissa kiinnitetään erityistä huomiota ekologisuuteen ja energiatehokkuuteen. Sinituotteen tehtaalla jätteet lajitellaan ja kierrätetään huolellisesti, minkä ansiosta tuotannossa ei synny enää lainkaan sekäjätettä, vaan kaikki kierrätetään tai hyödynnetään uusien tuotteiden valmistuksessa.

Esimerkiksi muovituotantomme muovijäte kierrätetään, ja materiaali käytetään SINI-teippiharjan teippirullan hylsyyn, joka on valmistettu 100 % oman tuotannon ylijäämämuovista. SINI-jätesäkit on valmistettu 100 % kierrätysmuovista.

Sinituotteelle on myönnetty ISO 14001:2015 ympäristösertifikaatti, mikä tarkoittaa, että Sinituote on on organisaationa sitoutunut parantamaan ympäristönsuojelunsa tasoa ja osoittamaan ympäristöasioidensa hyvää hoitoa.

Onko tuotteita, joissa ei voi käyttää kierrätettyä muovia?

On tuotteita, joissa muovilla on erityisiä teknisiä vaatimuksia tuotteen käytössä, jolloin sopivaa kierrätysmuovia ei vielä ole saatavilla. Kokeilemme tuote kerrallaan kierrätysmateriaalin sopivuutta, ja testaamme perusteellisesti kierrätysmuovista valmistettuja prototyyppejä testilaboratoriossamme ennen kuin tuote hyväksytään. Myös erilaisia muovilaatuja voi olla vaikea saada kierrätysmuovista valmistettuna. Kierrätysmuovi on yleensä harmaan sävyistä, joten täysin valkoista tai kovin vaaleaa tuotetta ei yleensä voi valmistaa kierrätysmuovista.

Lue lisää

Kommentit:

 1. Olen ostanut esitiskiharjaksi mustaharjaksisen vaihtopään. Kaunis punaisessa varressa, eikä näytä koskaan likaiselta- kuten valkoinen vaihtopää esim. Curryn pesun jäljiltä.

  Lunnonharjasvaihtopää on ihana <3

 2. Ostin nettikaupastanne keittiön lavuaariin 9cm viemäriin sihdin, pakkauksessa 5 kpl.

  Olisiko mitään mahdollisuutta muokata sihtiä niin, että reiät olisivat pienemmät (= päästäisi vähemmän ruuantähteitä läpi), ja muovin materiaali hiukan jykevämpää, että sen voisi pestä esim. tiskikoneessa? Kun pesin tiskiharjalla, muovi halkesi sihdin reikien kohdalta.
  Sihti pysyy hienosti paikallaan (kunhan otin ensin mekaanisen tulpan sihdin alta pois).

  HIeno tuote sinänsä, mutta onko saatavissa vain nettikaupasta?

  1. Hei Minna! Kiitos tuoteideastanne, kerron sen eteenpäin tuotekehityksellemme. Tiskialtaan sihtejä on saatavilla verkkokauppamme lisäksi myös mm. K-Raudoista sekä Prismoista. Huomioithan kuitenkin, että valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

 3. Miksi vain varsi on tehty kierrätysmateriaalista? Harjaspäähän on se osa, jota jatkuvasti vaihdetaan.

  1. Hei Sirpa! Harjaspään runko on myös kierrätysmateriaalia, mutta harjakset ovat polypropeenia. Harjaspään voi laittaa energiajakeeseen, jolloin se menee poltettavaksi energiantuotantoon.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *