Vartissa siistiä – järjestystä kotiin ammattijärjestäjä Ilana Aallon vinkeillä

Ammattijärjestäjä, neuropsykiatrinen valmentaja, kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto on arkisen kaaoksen taltuttamisen asiantuntija. Ilana kokosi Sinituotteelle nopeat vinkit kodin järjestelyyn. Vinkit pohjautuvat Ilanan uuteen Vartin voima — 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi -kodinjärjestelyoppaaseen.

Tavaraa pullistelevat kaapit ja kodin tasoille kertyvät pinot ovat iso arjen stressitekijä. Tärkeät asiat hukkuvat pinoihin, kaapin avatessa jotain tipahtaa jalalle, tavaroista tulee riitaa. Ei huvita ryhtyä siivoamaan tai leipomaan, kun tavaroiden ja tasojen esiraivaukseen
menee enemmän aikaa kuin itse puhdistamiseen tai pullien pyöräyttämiseen. Arjen kiireiden keskellä ei löydy aikaa tavaroiden perusteelliseen läpikäymiseen, sillä ison urakan selättämiseen tarvitaan vähintään viikonloppu tai lomaviikko – tai siltä ainakin tuntuu.

Kuva: Jonne Räsänen/ Otava

Ammattijärjestäjänä kohtaan ihmisiä, jotka ovat jumissa tavaravuoren ja aikapulan välissä. Heitä ohjatessani olen oivaltanut, että järjestämistyön paloittelu arkeen mahtuviin pieniin palasiin on avain etenemiseen. Kun järjestää vartin tai viisiminuuttisen päivässä, ei tarvitse jäädä odottamaan vuosilomaa tai eläkepäiviä, jolloin on ”kunnolla” aikaa.

Tässä neljä Vartin voima -kirjaani perustuvaa matalan kynnyksen vinkkiä, joilla pääset alkuun tavaroiden raivaamisessa.

1. Tavara päivässä pois

Epäjärjestyksen juurisyy on tavaran määrässä. Lähes kaikilla on tavaraa enemmän kuin mistä ehtii kunnolla huolehtia.

Käytä muutama minuutti siihen, että etsit kestokassin tai laatikon, johon alat kerätä tavaroita, jotka voit antaa kierrätyskeskukseen tai lahjoituskirpputorille.

Kirjoita kassin kylkeen, mihin se on menossa. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että kertaalleen poistoon valitut tavarat hilloutuvat takaisin arjen kaaokseen ja saat aloittaa alusta.

Etsi sitten yksi tavara, jonka voit lahjoittaa pois. Kun laitat kassiin yhden poiston päivässä, kodissasi on vuoden päästä 365 tavaraa vähemmän.

2. Järjestä sukat

Pieni järjestämisurakka on helppo aloittaa ja saada valmiiksi. Siitä ei synny ”järjestämissotkua” tai uuvuttavia jälkitöitä. Onnistumisen kokemuksia kertyy nopeammin. Ne lisäävät motivaatiota jatkaa järjestämistyötä.

Minkä tahansa järjestämiskohteen voi paloitella pikkupalasiin. Ajatellaan vaikka vaatekaappia: sen sijaan, että tyhjennät vuoteelle koko kaapin, ota esille vain sukat.

Tässä kohtaa on hyvä väli pyyhkäistä pölyt tyhjältä hyllyltä.

Valitse sitten jatkoon sukat, joita on mukava käyttää, ja päästä loput eläkkeelle.

Jos jaksamista riittää, siirry teepaitoihin. Jos niitä on paljon, käsittele ensin vaaleat paidat, sitten tummat tai punaiset ja niin edelleen.

Jatka työtä vaatelaji kerrallaan.

Samaa paloittelutekniikkaa voit soveltaa niin keittiössä kuin kylpyhuoneessa.

3. Kasat kuriin ajastimella

Sekalaista tavaraa keränneet pinot saa kuriin vartin spurteilla. Laita ajastimeen vartti ja aloita keräämällä kasasta selvät roskat pois.

Seuraavan vartin voit käyttää siihen, että tunnistat pinosta tavaroita, jotka ovat joko käytössä tai korvaamattoman rakkaita. Ne voit viedä paikoilleen.

Lopuksi jäljelle jää läjä tavaroita, jotka eivät ole käytössä eivätkä korvaamattoman rakkaita. Laita ne kierrätykseen.

Kun tasoilla on vähemmän tavaraa, on pölyjen pyyhkäiseminen pikkujuttu.

4. Käytettävyyttä kaappeihin

Pieni muutos kaapeissa voi tuoda paljon käytettävyyttä. Tarkista, että olet antanut parhaat paikat useimmin käytössä oleville tavaroille. Parhaat paikat ovat niitä, joihin yletyt kädellä ilman kiipeämistä, varpistelua, tai kyykistymistä. Käy avaamassa jonkin kaapin ovi ja katso, löydätkö parhaalta korkeudelta tavaroita, jotka eivät ole jatkuvasti käytössä.

Jos tällaisia kaapin tukkeita löytyy, käytä vartti siihen, että etsit muutamalle paikan ylä- tai alahyllyltä tai varastosta.

Vartti vartilta kaikki järjestyy!

Ilana Aallon uusi VARTIN VOIMA -kirja antaa paljon lempeitä ja elämää helpottavia vinkkejä kiireiseen arkeen. Parasta on, että näppärät ohjeet eivät vie sinulta paljon aikaa toteuttaa.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *