Käsien pesu – näin huolehdit hyvästä käsihygieniasta

Hyvä käsihygienia on tehokkain tapa välttää sairastuminen ja ehkäistä levittämästä viruksia läheisiin.

Käsien pesu on paras keino hillitä koronaviruksen ja muiden tautien leviämistä. Käsien pesussa kannattaa ottaa muutama tärkeä asia huomioon. Näillä ohjeilla peset kätesi oikein.

Käsien välityksellä tarttuvat koronaviruksen lisäksi myös monet muut taudit: tavalliset flunssat, influenssa ja rs-virus. Tartunnan voi saada esimerkiksi silloin, kun koskee pintaa, jota joku sairastunut on jo koskettanut, ja sen jälkeen koskettaa kasvojaan, silmiä tai suuta.

Käsiä pestään saippualla vähintään 20 sekunnin ajan – etenkin kotiin tullessa, WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Lasten kanssa hyvä muistisääntö on pestä käsiä Hämä-hämähäkki-laulun ajan. Näin tulee varmistaneeksi, että käsiä pestään riittävän pitkään.

Näin kädet pestään:

  • Kostuta kädet vedellä.
  • Ota käsiin nestesaippuaa.
  • Hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekuntia.
  • Pese huolellisesti kämmenien selkäpuolet, sormien välit sekä kynsien ja sormuksien alustat.
  • Huuhtele kädet puhtaiksi.
  • Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen pyyhkeeseen.
  • Sulje hana siten, että suojaat puhtaita käsiä esimerkiksi hihalla.

Älä tee näitä virheitä käsien pesussa

Liian tiheä käsien pesu voi vahingoittaa ihoa. Käsien ihon ehjänä pitäminen onkin hyvän käsihygienian perusta. Veden on hyvä olla viileää tai haaleaa. Kuuma vesi ja käsien hankaaminen voivat vahingoittaa ihoa – etenkin kuivaa ja herkkää ihoa.

Bakteerit pitävät kynnenalusista. Pehmeä ja hellävarainen SINI-kynsiharja puhdistaa kädet myös kynsien alta. Kädet pitää myös kuivata kunnolla, sillä märät kädet levittävät bakteereita.

Käsien peseminen julkisissa paikoissa on melko hyödytöntä, jos pesun jälkeen avaa vessan oven koskemalla paljain käsin kahvaan. Oven kahva kannattaa työpaikoilla ja muissa julkisissa tiloissa puhdistaa usein esimerkiksi kostean pikasiivousliinan avulla. Heti käyttövalmis hajusteeton liina on hellävarainen käsille ja puhdas liina on aina helposti saatavilla.

Sama koskee myös kännykkää, jota olet juuri ennen käsien pesua kosketellut likaisilla käsillä. Kännykkä kannattaa puhdistaa aina käsien pesun yhteydessä kostean pikasiivousliinan tai elektroniikkaliinan avulla.

Kommentit:

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *