Koiraperheen sotkut

Kirjoittaja: Taija

Täällä pohjoisessa on tällä hetkellä maa valkeana ja ulkona on ihana pieni pakkanen, mikä tarkoittaa koiranulkoilutuksen kannalta helpompia kelejä. Koira pysyy puhtaana, eikä tassuissa kulkeudu sisälle likaa. Mutta kun sää tästä menee plussan puolelle, on edessä taas loska- ja kurakelit. Lemmikkiperheessä sotkua tulee muutenkin, mutta kurakelit tuovat tähän vielä oman lisämausteensa. Tässä postauksessa jaan omat vinkkini kurakeleistä selviytymiseen sekä muihin koiraperheen sotkuihin.

KURAISET TASSUNJÄLJET LATTIOILLA / MATOISSA

Paras keino pitää koti puhtaana likaisista tassunjälkistä sekä ulkoa kulkeutuneesta hiekasta on ennaltaehkäisy. Eteisen matolla on väliä ennaltaehkäisyn kannalta, sillä hyvä matto kerää koiran tassuista (ja ihmisten kengistä) suurimman osan kurasta, hiekasta ja pikkukivistä. Plussaa on, mikäli matto on nopeasti kuivuvaa materiaalia ja siinä on liukuestepohja. Myös ulko-oven ulkopuolella olevalla matolla on väliä.

Tassujen pyyhintä lenkin jälkeen vähentää likaa muualla asunnossa. Eteisessä kannattaakin säilyttää pyyhettä, jolla tassuista on helppo pyyhkiä suurimmat liat pois. Meillä vanhat pyyhkeet saavat käyttöä tassupyyhkeinä.

Toisinaan pelkkä tassujen pyyhintä ei riitä, vaan koira on vietävä tassupesulle. Meillä kylpyhuoneeseen joutuu kävelemään jonkin matkaa lattiaa ja mattoja pitkin, joten niille saattaa jäädä kurajälkiä. Jäljet kannattaa poistaa esimerkiksi mikrokuitumopilla ja suihkauksella yleispuhdistusainetta. Myös valmiiksi kosteat moppiliinat ovat käteviä, sillä niitä voi säilyttää valmiina eteisen kaapissa. Matoista kuran kannattaa antaa ensin kuivua, jonka jälkeen ne imuroidaan.

Eteiseen kertyy hiekkaa ja kiviä, ja aina niitä ei jaksa olla imuroimassa. Kivet on kuitenkin hyvä siivota pois, jotta ne eivät naarmuta lattiaa. Rikkasetillä hiekan ja kivet saa kerättyä imurointikertojen välillä ennen kuin ne leviävät muualle asuntoon.

TAHRAT JA VAHINGOT MATOILLA/LATTIOILLA

Joskus koira saattaa syödä jotain sopimatonta, ja seurauksena saattaa olla oksentelua. Jostain kumman syystä oksentelu ainakin meillä tuppaa alkamaan aina yöllä, jonka vuoksi ensimmäiset vahingot osuvat sinne, minne koira ehtii ne tekemään – yleensä siis matolle. Tekstiilille sopiva puhdistusaine ja vanhat pyyhkeet/siivousliinat tai kertakäyttöiset pikasiivousliinat ovat vakiovarusteeni oksennusten ja muiden vahinkojen ja tahrojen siivoamiseen. Vinkki: anna pesuaineen vaikuttaa rauhassa ennen tahran hinkkaamista!

KARVAT TEKSTIILEISSÄ

Tarrarullat ovat pelastus. Koiraperheessä karvoja löytyy joka paikasta, ja ne on hyväksyttävä osaksi arkea. Tein aiemmin blogipostauksen meidän perheemme tekstiilihuollosta, jossa kerron omat tapani ja vinkkini koirankarvoista eroon pääsemiseen – tai oikeastaan niiden vähentämiseen. Teippiharjalla saa puhdistettua niin omat vaatteet kuin sohvatyynyn päällisetkin koirankarvoista.

NENÄNJÄLJET IKKUNASSA

Ikkunoista on kiva tiirailla ulos, ainakin meidän koiran ja taaperon mielestä. Kuonon-, tassun- ja sormenjäljet lähtevät ikkunasta ikkunaliinalla jopa ilman pesuainetta. Parasta on, että ikkunaan ei jää raitoja eikä inhottavaa nukkaa. Tällöin ikkunoiden puhdistaminen on helppoa, kun aina ei tarvitse pestä koko ikkunaa.

TUNKKAINEN TUOKSU

Tekstiilit keräävät karvojen lisäksi myös koiranhajua melko tehokkaasti. Itse tätä ei välttämättä haista, mutta vieraiden nenä on usein herkempi. Tekstiilien raikastus tuulettamalla kannattaa tehdä aina silloin tällöin. Triple-pyykkiteline toimii meillä kuivaustelineen lisäksi myös tuuletustelineenä, siihen sopii viltit ja koristetyynyt erinomaisesti.

Sohvan raikastamiseen käytän ruokasoodaa. Sillä saa helposti päällisistä tunkkaisen hajun pois pesukertojen välillä. Soodaraikastus toimii myös esimerkiksi isommille matoille. Sooda ripotellaan sohvalle tai matolle, ja sen annetaan vaikuttaa noin puoli tuntia. Soodaa voi harjata esimerkiksi matto- ja kalusteharjalla syvemmälle maton kuituihin, jolloin se imee tehokkaammin epämiellyttävä hajut itseensä. Lopuksi sooda imuroidaan huolellisesti pois.

LATTIOILLA LEIJAILEVAT KOIRANKARVAT

Meillä imuria käytetään melko usein, mutta silti lattioilla leijailevat koirankarvat ovat tuttu juttu. Olen todennut, että parhaimman lopputuloksen saa staattisilla liinoilla ja mikrokuitumopeilla, jotka keräävät koirankarvat ja pienet irtoroskat itseensä, eivätkä päästä niitä takaisin huoneilmaan. Staattisilla liinoilla pyyhkäisen myös aina tarpeen mukaan eteisen peilikaapin lattian, sillä sinne kertyy jostain kumman syystä koirankarvaa melko paljon.

Tässäpä oli ainakin meillä yleisimmin koirasta syntyvät sotkut. Hyvillä välineillä siivous ei tunnu työläältä ja sotkut on helppo puhdistaa lähes ohimennen.

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *