Valkoisen puulattian puhtaanapito ja tehopesu

Kirjoittaja: Essi

Puulattian Pesu Välineet

Valkoisen puulattian puhtaanapito ei ole välttämättä mitään herkkua, mutta kunnon välineillä siitä on tullut ihan mukavaa. Pitkään pesin maalattua puulattiaa nihkeällä mikrokuitumopilla, johon olin tottunut aiemmin laminaattilattian kanssa, koska en huomannut ajatella, että kodin eri lattiapinnat voivat tarvita erilaisia pesuvälineitä ja -tapoja. Kokeilin useampia erilaisia lattianpesuvälineitä ja olen löytänyt oman suosikkini puulattialle, nimittäin monitoimimoppiin tarkoitetun laminaattimopin. Vaikka tämä moppi on tosiaan tarkoitettu laminaatille alunperin, se toimii kosteana erinomaisesti myös puulattialle, jossa se liukuu hyvin ja imee sisäänsä myös imuroinnin jäljiltä mahdollisesti jääneitä roskia.

Puulattian Pesu
Suosikkini puulattian pesuun – laminaattimoppi

Vaikka lattian ylläpitosiivous riittää pitkälle, toisinaan on hyvä antaa puulattialle kunnon tehopesu, jolloin lattia kuurataan kunnolla ensin pesuaineen kanssa. Puuvillainen levymoppi sopii erinomaisesti puulattian tehopesuun. Se on tarkoitettu perinteiseen kosteaan tai märkään pesuun kosteutta kestäville pinnoille. Tehopesussa huuhtelen mopin pesun aikana useampaan kertaan ja käytän pesussa lattian pesuun tarkoitettua pesuainetta ja lopuksi vielä pyyhin lattian ilman pesuainetta pelkästään vedellä kostutetulla mopilla.

Valkoisen Puulattian Puhtaanapito
Perinteinen lankamoppi sopii puulattian kosteaan tehopesuun.

Puulattian pesun viimeistely

Niin yleissiivouksen kuin tehopesunkin viimeistelee staattinen liina, joka imaisee pölyn ja karvat itseensä, eikä päästä niitä enää huoneilmaan. Vaikka lattia olisi imuroitu huolella ja pesty kunnolla, on lattialta staattiseen liinaan kertyvä pölyn ja lemmikkien karvojen määrä aika järkyttävä. Liinan väri paljastaa suurimman osan saaliista olevan meidän ruskea-valkoisen Bruno-koiran karvoja. Tämän saaliin sain koko kodin lattioilta kunnon siivouksen jälkeen, joten selvästi lattiat ovat vielä toisen liinan tarpeessa. Ensimmäisen ja toisen liinan itseensä sitoman pölyn ja karvojen määrä onkin yleensä varsin suuri. Toisella kerralla pölyä ei enää juuri ole ja lemmikkien karvojakin pyörii pinnoilla huomattavasti vähemmän. Tykkään käyttää staattista liinaa puhtaan ja kuivan mikrokuitumopin päällä, eli moppi toimii pehmusteena mopissa ja staattisen liinan alla.

Valkoisen puulattian puhtaanapito

Valkoisen puulattian puhtaanapito
Staattinen liina kerää pölyä ja karvoja vielä tehopesun jälkeen.

Tärkeimmät havaintoni valkoisen puulattian puhtaanapitoon ja tehopesuun

  • Säännöllisyys. Pese lattia kunnolla vähintään kerran viikossa. Mikään ei ole tylsempää kuin hinkata pinttyneitä tahroja vaaleasta maalipinnasta.
  • Lattialle tarkoitettu puhdistusaine. Ei ole aivan sama, mitä pesuainetta lattiaa pestessään käyttää. Jos lattia ei ole kovin likainen, voi yleispesuaine riittää, mutta olen itse todennut lattialle tarkoitettujen puhdistusaineiden olevan selvästi tehokkaampia.
  • Oikeat välineet. Lattianpesu on paljon mukavampaa oikein valituilla ja tarkoitukseen sopivilla välineillä. Aina välineen alkuperäinen käyttötarkoitus ei välttämättä kerro, onko se hyvä kyseiseen tarkoitukseen, vaan kokeilemalla selviää parhaiten, mikä toimii.
  • Armollisuus. Lattiaa ei kannata pitää puhtaana mielenterveyden kustannuksella ja toisaalta, jos täysin puhdas lattia on ehdottoman tärkeä asia, kannattaa harkita lattian maalaamista jollakin muulla värillä. Jokuset jäljet, pölyt ja tahrat ei ole maatakaatava asia, jos koti on kuitenkin yleisilmeeltään siisti.
Puulattian Pikasiivous
Kuiva ja puhdas mikrokuitumoppi käy pehmusteeksi levymoppiin kosteaa moppiliinaa tai staattista liina käytettäessä.

Pikamoppi lattioiden pikasiivoukseen ja pölyjen pyyhkimiseen lattialistoista

Lattian pikasiivouksessa tykkään paljon kahdesta välineestä: kosteasta moppiliinasta sekä pikamopista. Pikamopilla on helppo pyyhkäistä lattialta villakoirat ja lemmikkien karvat ennen kuin koko talo on imuroinnin tarpeessa ja pölyt tarttuvat hyvin mikrokuituiseen pikamoppiin. Kostea moppiliina on huippu pikaiseen tahrojen poistoon, joita esimerkiksi lemmikit helposti aiheuttaa kuratassuillaan. Liina on kosteana heti käyttövalmis ja se on sen verran kestävää materiaalia, että kestää myös hankaamista tarvittaessa. Myös kostea moppiliina tarvitsee pehmusteen monitoimimoppiin aivan samoin kuin staattinen liina.

Pölyjen pyyhkiminen jalkalistat

Pikamoppi on oiva apu myös pölyjen pyyhkimiseen lattialistoista. Mopin reuna on sen verran jämäkkä ja terävä, että se pysyy hyvin listan ja seinän rajassa ja varren ansioista sillä on nopea pyyhkiä läpi vaikka koko kodin lattialistat kerralla. Ohuen reunan kanssa pääsee hyvin myös ahtaampiin paikkoihin, jonne imuri ei yllä.

Valkoisen Puulattian Puhtaanapito
Kapealla pikamopilla pääsee hyvin ahtaisiin rakoihin.

Valkoisen Lattian Peseminen

Sitten voikin ihastella puhtaita, valkoisia lattioita ja suunnitella kodin seuraavia siivouskohteita. Valkoiseen lattiaan tulee väkisinkin vuosien varrella jälkiä ja koloja, joita ei tehokkainkaan pesu poista ja minun mielestä ne oikeastaan kuuluvat asiaan tällaisella vanhalla pinnalla. Vaikka valkoisen puulattian puhtaanapito ei aina ihan helppoa olekaan, on lattia kuitenkin yksi suosikkiasioistani meidän kodin sisustuksessa.

Millaisia siivousprojekteja sinulla on ollut näin alkuvuodesta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *