Ikkunanpesupäivä – Näin pesen ikkunat kotona

Kirjoittaja: Taija

Jälleen on se aika vuodesta, kun moni miettii, milloin ne ikkunat kannattikaan pestä? Osa ryhtyy ikkunapesupuuhiin jo heti ilmojen lämmettyä, osa odottelee pahimman siite- ja katupölyajan ohi, osa pesee ikkunat vasta syksyllä. Omasta mielestäni oikea ikkunanpesuaika on silloin, kun siltä tuntuu – ikkunat on helppo pestä uudelleen pelkästään ulkopuolelta vaikkapa alkusyksystä.

Tällä kertaa teillä on mahdollista päästä katsomaan ikkunanpesupäivääni myös videon muodossa. Jos puolestaan luet mielummin, niin alla on pääkohdat myös tekstimuodossa.

 

Itselläni on yleensä ollut tapana pestä ikkunat hieman myöhemmin kesällä, mutta tänä vuonna päätin aikaistaa urakkaa edessä siintävien juhlien vuoksi. Varsinkin olohuoneen ikkunat olivat todella likaiset, mikä näkyi etenkin ilta-auringon aikaan.

Ikkunoita ei kannata pestä suorassa auringonpaisteessa, joten kaivoin ikkunanpesuvälineet esiin puolipilvisenä päivänä ja aloitin pesemisen siltä puolelta taloa, johon aurinko ei sillä hetkellä paistanut. Välineiksi otin muutamat ikkunaliinat, mikrokuituliinan, Tripla-pesimen ja vaihtopäällisen, ikkunakuivaimen, ikkunanavaajan, puhdistusterän sekä sinisangon ja siivousapurin. Pesuaineeksi ikkunanpesuun valitsin Sinin ikkunanpesusuihkeen, sitä suihkautin muutaman suihkauksen pesuveden joukkoon. Puitteiden ja pielien pyyhkimiseen käytän Sinin yleissuihketta. Tänä vuonna itselläni oli ensimmäistä kertaa käytössä myös sälekaihdinpuhdistin.

Ikkunoiden välit kannattaa puhdistaa, jos ne näyttävät tältä.

Joinain vuosina olen pessyt ikkunat vain ulko- ja sisäpinnoilta, tänä vuonna avaan ikkunat, puhdistan välit sekä pesen jokaisen pinnan. Jos suunnitelmana on pestä ulkopinnat ulkoa käsin, kannattaa avuksi ottaa teleskooppivarsi. Sen ansiosta tikapuille ei ole tarvetta, eli ikkunanpesu hoituu turvallisemmin.

Rauhalliseen tahtiin pestessä tuli taas huomattua, kuinka rentouttavaa ja mukavaa ikkunanpesu oikeastaan onkaan. Vaikein osuus taitaa olla se hommaan ryhtyminen, mutta kun sen saa selätettyä, sujuu ikkunanpesu mukavasti ja hyvällä rytmillä. Tämä tosin vaatii sen, että välineet ovat hyvät ja helposti saatavilla, eikä ikkunankuivainta tai ikkunaliinaa tarvitse kurkotella käteen jostakin kaukaa.

Ikkunanpesujärjestys sekä kuivaimen vetosuunta taitavat olla makukysymyksiä. Itselläni on tapana puhdistaa puitteet sisältä ulospäin, ja lasipinnat aloittaen uloimmasta ja edeten sisälle. Kuivainta vetelen näemmä miten mieli tekee, yleensä kotona kuitenkin vaakasuuntaan. Tämähän riippuu täysin aina ikkunasta sekä omasta mielialasta – tekee niin kuin parhaalta tuntuu.

Tälläkin kertaa jaan ikkunanpesun parille eri päivälle, sillä koko talon ikkunat kerralla tuntuu liian suurelta urakalta. Tässä vain täytyy pitää huoli, ettei päivien väli mene liian pitkäksi, sillä silloin ikkunanpesuvälineisiin tarttuminen tuntuu taas vaikeammalta. Seuraavalla kerralla otan myös lapset mukaan hommiin! 🙂

Aurinkoista kesää kaikille!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *