Posted on

SINI-siivousvälineitä valmistetaan oman aurinkovoimalan avulla

Sinituotteen Kokemäen tehtaan katolle on valmistunut Suomen 16. suurin aurinkovoimala, joka kattaa noin 15 % koko tehtaan tarvitsemasta sähköenergiasta. Katolle on asennettu lähes tuhat aurinkopaneelia, joiden huipputeho on 300 kWp. Aurinkoenergialla valmistetaan tulevaisuudessa kodin tutut siivousvälineet, kuten mattopiiskat, tiskiharjat ja monitoimimopit.

– Aurinkovoima on täydellinen luonnontuote. Se on hyvä ellei paras tapa hyödyntää luonnon energiaa. Tällä hetkellä käyttämämme sähköenergia on vesivoimaa, joten sähkömme on jo hiilijalanjäljetöntä. Aurinkopaneeleilla energiantuotto saadaan omalle katolle, ja Sinituotteen omavaraisuus vain paranee. Järjestelmä on kustannustehokas ja helposti hallittavissa, Sinituote Oy:n kehityspäällikkö Rami Peltosaari kertoo.

Aurinkoenergialla valmistetaan kodin siivousvälineiden muoviosat, harjastetaan harjatuotteet sekä kootaan lopputuotteet. Näin syntyy monta joka kodin vakiosiivousvälinettä, kuten tiskiharja, mattopiiska, rikkasetti, monitoimimoppi ja autonpesuharja.

– Järjestelmän koko on mitoitettu niin, että siitä saadaan mahdollisimman hyvä hyöty tuotantomme käyttöön. Tuotanto hyödyntää lähes kaiken auringolla tuotetun energian. Vain pieni osa esimerkiksi kesällä iltavuorojen aikaan syntyvästä energiasta myydään takaisin verkkoon, Peltosaari kertoo.

Aurinkoenergiaan siirtyminen tukee Sinituotteen vastuullisuustyötä ja tuotannon ympäristövaikutusten minimointia. Sinituote on Suomessa edelläkävijä kierrätysmuovin laajamittaisessa käytössä. Pitkäikäisten siivousvälineiden kuluviin osiin tehdään vaihto-osia ja vaihtopäitä, mikä vähentää jätteen määrää ja pidentää tuotteiden käyttöikää.

Aurinkovoimala nostaa Sinituotteen energiaomavaraisuutta vuosikymmeniksi

Aurinkopaneelien toimittajaksi Sinituote valitsi Biolan Ekoasumisen, jonka paneelit kestävät ankariakin sääolosuhteita – jopa golfpallon kokoisia rakeita. Biolan Ekoasuminen on toimittanut Sinituotteen aurinkovoimalan yhdessä euralaisen asennuskumppaninsa ETH-Groupin kanssa.

– Sinituotteen katolle paneelit sijoitettiin kolmeksi isoksi kentäksi. Paneeleita asennettiin lähes tuhat kappaletta, ja yhden paneelin koko on 1,7 neliötä. Katolle tuli siis yhteensä noin 1700 neliötä aurinkopaneeleita. Huoltokäytävien kanssa ne levittyvät noin 2500 neliön alalle, kertoo Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.

Katolle on asennettu kelluvana asennuksena SolarThor-aurinkopaneeleja, jotka on tehty kestämään ankariakin sääolosuhteita. Ne kestävät lumikuormaa jopa tuhat kiloa neliötä kohden, eli enemmän kuin katon rakenteilta vaaditaan.

– Sinituotteen tehtaan katto on uusittu muutama vuosi sitten. Aurinkoenergian kattoasennuksia suunniteltaessa on luonnollisesti tärkeää, että katto on hyvässä kunnossa, sillä laadukkaiden paneelin käyttöikä on useita vuosikymmeniä, jopa 30–40 vuotta. Samoja paneeleja asennetaan niin omakotitaloihin kuin suurempiinkin kohteisiin, kuten Sinituotteen tehtaalle, Hakala toteaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *