Posted on

Sinituote ja Fortum kehittivät yhteistyössä uuden pakkasta kestävän kierrätysmuovin – “Selkeä edelläkävijä”

Sinituote ja Fortum ovat kehittäneet yhteistyössä uuden pakkasta kestävän kierrätysmuovimateriaalin, jollaista ei ole aiemmin Suomessa nähty. Materiaalin pääraaka-aine on kotimainen, kuluttajien kierrättämästä muovista valmistettu Fortum Circo® -kierrätysmuovi. Uutuusmateriaali kestää kovaa käyttöä ja pakkasta. Kyseisen kierrätysmuovilaadun hiilijalanjälki on puolet pienempi neitseelliseen muoviin verrattuna.

Sinituotteen valikoimaan kuuluvia Kungs-lumiharjoja valmistetaan nyt uudesta Fortum Circo® -pohjaisesta kierrätysmuovista. Lumiharja on käyttöolosuhteistaan johtuen erinomainen esimerkki tuotteesta, jossa valmistusmateriaalille asetetut kovat laatuvaatimukset pääsevät kunnon testiin.

– Kierrätysmuovilla on ollut aiemmin hieman huono maine juuri kestävyyshaasteiden vuoksi. Tämä Fortum Recycling & Waste:n mahdollistama edistysaskel kuitenkin osoittaa, että tulevaisuudessa voi hyvinkin olla mahdollista, ettemme tarvitse neitseellistä muovia tuotannossamme lainkaan, Sinituotteen muoviosaston työnjohtaja Jarkko Heino sanoo.

Saatavuushaasteet olivatkin onnenpotku

Lumiharjoja on valmistettu Sinituotteella kierrätysmuovista aiemminkin, mutta raaka-aineiden saatavuushaasteet ajoivat yrityksen hakemaan uusia vaihtoehtoja. Tämä osoittautui lopulta onnenpotkuksi.

– Teimme itse ensimmäiset testit seoksella, jonka pääraaka-aine oli Fortum Circo®. Jo silloin huomasimme, että laatu oli aiempaa vieläkin parempi. Näiden testien pohjalta esitimme toiveemme Fortumille, joka kehitti valmiin raaka-aineen yksinomaan meidän käyttöömme. Uuden kierrätysmuovin kehittämiseen Fortumin kanssa meni aikaa kaiken kaikkiaan reilut puoli vuotta, Heino kertoo.

Vaikka Sinituotteella tutkitaan ja kehitetään uusia kierrätysmuoveja ja raaka-aineena hyödynnetään myös omien tehtaiden ylijäämämuoveja, teollisesti valmistettujen kierrätysmuovien laatu on Heinon mukaan tasaisempaa. Myös Fortumilla oltiin uuden äärellä, kun uutta kierrätysmuovia kehitettiin Sinituotteelle.

– Sinituotteen kanssa yhteistyössä kehitetty uusi kierrätysmuovi on yksi ensimmäisistä uusiomuovikompaundeista, jotka olemme kehittäneet asiakkaan kanssa yhteistyössä. Sinituote on meidän pitkäaikainen asiakkaamme, joten halusimme heti tukea, kun tarve uudelle materiaalille ilmeni. Tuloksena kehitimme yhdessä materiaalin, joka kestää täysin uudella tavalla kylmää, jopa pakkasta. Jotta kierrätysmuovituotteiden käyttö yleistyy, tarvitsemme Sinituotteen kaltaisia edelläkävijöitä, yrityksiä, jotka ovat valmiita työstämään heidän tuotteisiinsa sopivia materiaaliratkaisuja. On selvää, että Sinituote on ollut kierrätysmuovien kehityksessä edelläkävijänä, Fortumin muoviliiketoiminnan ja teknologian kehityspäällikkö Mikko Koivuniemi sanoo.

Nyt käyttöön otettu uusi kierrätysmuovi on osoittautunut juuri niin laadukkaaksi kuin odotettiin. Uuden raaka-aineen muita hyviä puolia ovat kotimaisen, kuluttajien keräämän pakkausjätteen hyödyntäminen, Fortumin varmistama vastuullinen valmistusprosessi ja yli puolet pienempi hiilijalanjälki neitseelliseen muoviin verrattuna.

– Valmistamme peruslaatuiset kierrätysmuovit alusta loppuun itse Riihimäellä, joten pystymme varmistumaan laadun lisäksi kaikkien prosessin vaiheiden vastuullisuudesta. Tärkeänä osana tuotekehitystyötämme teemme myös jatkuvaa hiilijalanjälkilaskentaa, sillä haluamme tuotteen olevan mahdollisimman hiilineutraali ja samaan aikaan sopivan teknisesti yhä haastavampiin tuotteisiin, Fortumin Koivuniemi sanoo.

Kierrätysmuovin edut kannustavat innovaatioihin

Kierrätysmuovin käyttö raaka-aineena ei ole mutkatonta. Saatavuushaasteet, laadulliset vaihtelut ja neitseellistä muovia rajallisemmat käyttömahdollisuudet haastavat Sinituote Oy:n kaltaisia yrityksiä, jotka pyrkivät hyödyntämään kierrätysmuovia mahdollisimman paljon. Haasteista huolimatta kierrätysmuovin hyvät puolet kannustavat hakemaan uusia ratkaisuja.
Myös kuluttajat ovat selvästi aiempaa kiinnostuneempia tuotteiden valmistusmateriaalien alkuperästä, ja muovin aiheuttamista ympäristöongelmista ollaan tietoisia.

– Kierrätysmuovin hyödyntämisen ilmeisin etu on tietysti kiertotalouden edistäminen ja materiaalien mahdollisimman tehokas uudelleenkäyttö. Siivousvälineissämme käytetään raaka-aineena esimerkiksi SOK:n leikkokukkaämpäreitä, jotka ovat jo itsessään kierrätysmuovia. On arvioitu, että muovia voi kierrättää jopa seitsemän kierrosta ennen kuin sen laatu heikkenee. Lisäksi kierrätysmuovin hiilijalanjälki on usein moninkertaisesti pienempi neitseelliseen muoviin verrattuna, Jarkko Heino kertoo.

Sinituotteella käytetään tällä hetkellä yli kymmentä erilaista kierrätysmuovia eri tuotteissa. Uusia kierrätysmuoveja kehitetään ja testataan tauotta, sillä kunnianhimoinen tavoite on, että tulevaisuudessa kaikki muovituotteet on valmistettu kierrätetystä muovista. Myös jo käytössä olevia kierrätysmuoveja kehitetään ja jos tarjolla on aiempaa laadukkaampi ja saatavuudeltaan hyvä raaka-aine, se otetaan käyttöön.

Lisätietoja:

Karoliina Leppinen, Viestintäpäällikkö, Sinituote Oy
karoliina.leppinen@sinituote.fi

Mikko Koivuniemi, Business & Technology Development Manager, BL Plastics, Fortum Recycling & Waste
mikko.koivuniemi@fortum.com,
+358 40 552 5363

Maiju Daniel-Huhtaniska, Markkinointi -ja viestintäpäällikkö, Fortum Recycling & Waste, maiju.daniel-huhtaniska@fortum.com,
+358 50 350 2861

 

SINI-konserni

SINI-konserni on suomalainen perheyritys, joka on toiminut omistajaperheensä hallinnassa jo 35 vuoden ajan ja laajentunut vuosien myötä voimakkaasti. Sinituote Oy on Pohjoismaiden johtava siivousvälineiden, vaatehuollon tuotteiden ja Kungs-autonhoitotarvikkeiden valmistaja ja markkinoija. Vastuullisuus ohjaa meitä kaikessa tekemissä ja menestyksen takana on halu tehdä ja kehittää asioita yhteistyössä asiakkaidemme ja toistemme kanssa ympäristöä unohtamatta. Merkittävien panostusten ansiosta puolet käyttämästämme muovin raaka-aineesta on kierrätysmuovia. Olemme hiilineutraali yritys (Scope 1 ja 2).

Fortum Circo® -kierrätysmuovi

Fortum Circo® on kuluttajamuovipakkauksista valmistettu kierrätysmuoviraaka-aine, joka sopii moniin eri käyttötarkoituksiin. Raaka-aineena Fortum Circo on tasalaatuinen ja vastuullinen valinta, jota voidaan myös räätälöidä asiakaskohtaisiin tarpeisiin uusiomuovikompaundeiksi. Fortum Circo-kierrätysmuovi ei ole kompromissi vaan luotettava ratkaisu kestäviin muovituotteisiin.
www.fortum.com/circo

Fortum Recycling & Waste

Fortum Recycling & Waste johtaa muutosta kohti materiaalien vallankumousta luomalla uusia kierrätysratkaisuja. Ongelmien ratkaiseminen on osa sisintämme ja missiomme on muuntaa jätevirrat välttämättömiksi raaka-aineiksi. Ratkaisemme asiakkaidemme haastavimmat ympäristö- ja jäteongelmat ja mahdollistamme siten materiaalien kierron. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnalla on toimintaa Pohjoismaissa, Isossa-Britanniassa ja Ruandassa. Toimintamme koostuu ympäristöjätehuoltopalveluista, tavanomaisten ja ongelmajätteiden käsittelystä sekä voimalaitosten kunnossapito-osaamisesta sekä materiaalien kierrätyspalveluista. Materiaalienkierrätyspalvelumme kattavat ratkaisut niin akkuihin, muoviin, metalleihin kuin myös tuhkaan ja kuonaan. Fortum Recycling & Waste | Fortum

Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *