SINI-puuharjat tulevat Akaasta

VS-Harjan valmistamissa tuotteissa lukee “valmistettu Suomessa ”, mikä todella tarkoittaa, että ne tehdään kokonaan Akaassa.

Sinituotteen tytäryhtiöllä VS-Harjalla on yli 90 vuotta suomalaista harjaosaamista. Jatkossa VS-Harjan perinteikkäät puuharjat ovat myös osa SINI-valikoimaa.

– Kyllä sitä monet ihmiset edelleen hämmästyvät, että onko oikeasti totta, että nämä matonpesuharjat tai katuharjat todella tehdään vielä Suomessa, eikä niitä tuoda Aasiasta. Kyllä, täällä Akaan Toijalassa ne tehdään, 90 vuotta sitten aloitetulta pohjalta, VS-Harjan toimitusjohtaja Henri Valtanen naurahtaa.

Tarinansa aikanaan Verner Saartilan harjatehtaana 1927 aloittanut yritys on tosin muuttanut useampaan kertaan ja tuotevalikoima on laajentunut kuurausharjoista jo yli 200 tuotteeseen. Noin 25 työntekijän voimin VS-Harjan tehtaalla syntyy laadukkaita harjoja kotien lisäksi myös ammattisiivoajien käyttöön.

– Puolet tuotannostamme on ammattilaisille kehittämiemme vaativien siivousvälineiden valmistusta. Kun siivoustyötä tehdään 8 tuntia päivässä, harjan ergonomian, puhdistettavuuden ja käytettävyyden täytyy olla huippuluokkaa. Samaa osaamista olemme vuosien aikana vieneet myös kodeissa käytettäviin harjoihin, myyntipäällikkö Eero Luoto sanoo.

Perinteinen harjanteon taito voimissaan

Ensimmäiset vuosikymmenet harjatehtaan tuotanto koostui omalla puutyöosastolla valmistettuihin koivuisiin harjapuihin käsin sidotuista puuharjoista. Oli lattiaharjoja, tomuharjoja, klosettiharjoja, kannuharjoja, pesuharjoja, pyykkiharjoja, kenkäharjoja, hellaharjoja, hevosharjoja ja katuharjoja. 1970-luvulla valikoima alkoi laajeta entisestään ja rinnalle tulla myös muovisia harjoja.

– Lähes joka käyttötarkoitukseen ja kohteeseen löytyy nykyään oma harjansa. On myös koko-, muoto-, väri- ja materiaalivaihtoehtoja. Esimerkiksi pelkästään katuharjoja on kymmenen erilaista vaihtoehtoa erilaisiin tiloihin ja käyttötarpeisiin, Luoto konkretisoi.

Silti erityisesti puuharjoista löytyy vielä samoja, 90 vuotta tuotannossa olleita klassikoita. Esimerkiksi puurunkoinen, luonnonharjaksinen kuurausharja on pieniä päivityksiä lukuun ottamatta lähes samanlainen, mitä harjatehtaan perustaja Verner Saartila alkoi valmistaa yrityksen ensimmäisenä tuotteena kotonaan Urjalassa. Tuotantotapa sen sijaan on muuttunut täysin: kaksin kerroin taivutetulla messinkilangalla sitomisen sijaan kuurausharjatkin harjastetaan täysin koneellisesti uusinta tekniikkaa hyödyntäen.

– Tuotantomme on tänä päivänä pitkälle automatisoitua. Konevoiman tulosta oli iso apu erityisesti juuri harjastuksessa, missä koneet nyt korvaavat raskaan käsityön ja säästävät työntekijöiden käsiä, Henri Valtanen kuvaa.

Harjatehtaan konekantaa on kehitetty ja automatisaatiota lisätty jatkuvasti.

Kotimainen edellyttää tehokkuutta

Innovatiivinen ja tehokas tuotanto onkin Valtasen mukaan keskeisin syy siihen, miksi Akaassa edelleen on harjatehdas.

– Kotimaisuus ei anna tuotteelle varaa olla kaupan hyllyssä hinnaltaan kalliimpi. Prosessin pitää olla erittäin ketterä, jotta pysymme kilpailussa mukana kotimaisella tuotannolla. Robottien ja teknologian avustuksella työntekijämme pystyvät työskentelemään tehokkaammin. Meidän pitää yksinkertaisesti saada myytyä enemmän tuotteita ja varmistaa siten kannattavuuttamme.

Lisävoimaa tuo myös vahvojen kotimaisten harjavalmistajien yhteistyö. VS-Harja liittyi osaksi SINI-konsernia kesällä 2017. Jatkossa laadukkaat kotimaiset puuharjat tulevat myös SINI-valikoimaan. Kevään aikana kaupoista alkaakin saada SINI-merkkisiä, Akaassa valmistettuja puurunkoisia harjoja matonpesuun, pesutilojen kuraukseen, juuresten pesuun ja ulkokäyttöön.

– Haluamme tarjota suomalaisille laadukkaita kotimaisia harjoja myös tulevaisuudessa, Valtanen kiteyttää.

Lue lisää kotimaisista puuharjoista: Puuharja vaalii perinteitä

Kommentit:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *