Moottoripyöräkypärän visiirin puhdistus

Visiirin puhdistus
Tästä visiiristä näkee vielä hyvin läpi, mutta kypärän koko ulkopinta on hyvä puhdistaa ötököistä aina ajopäivän päätteeksi.

Mopoilu ja moottoripyöräily on Suomessa etenkin kesälaji. Toukokuussa hyönteisiä on yleensä melko vähän, mutta viimeistään kesäkuussa moottoripyöräkypärän visiiriin alkaa ajossa napsahdella ötököitä. Visiirin ja koko kypärän ulkopinnan puhdistukseen löytyy näppärä keino, joka ei vaadi hankaamista tai pesuaineita. Puhdistukseen tarvitset vain liinan, vähän vettä ja muutaman minuutin aikaa.

Liota läträämättä

Ajopäivän jälkeen tee näin:

  1. Kostuta keittiöpyyhe tai muu vastaava liina märäksi.
  2. Peittele kypärä pyyhkeellä.
  3. Odota 5–10 minuuttia. Tällä aikaa ehdit riisuutua muista ajovarusteista ja esimerkiksi rasvata moottoripyörän ketjut.
  4. Pyyhi kypärä puhtaaksi.

Pyyhettä ei tarvitse kostuttaa kovin märäksi. Jos liinasta tippuu vettä, on se jo liian märkä. Juju piilee siinä, että aika tekee tehtävänsä. Kostea liina luovuttaa kosteutta juuri sopivasti, ilman että kypärän sisäpuoli kastuu. Vesi pehmentää kuivat hyönteistahrat, ja pehmeä lika irtoaa pyyhkäisemällä. Kosteapyyhintä ei myöskän naarmuta kypärää.

Liinaksi sopii esimerkiksi mikrokuituinen SINI-keittiöpyyhe, mutta periaatteessa mikä vain pyyhe, jopa froteinen käsipyyhe tekee tehtävän. Mikrokuitu jättää visiiriin tahrattomamman pinnan, joten suosi sitä.

Visiirin puhdistus
Mikrokuituinen SINI-keittiöpyyhe on oiva väline kypärän visiirin puhdistamiseen. Lisäksi tarvitset vain vettä ja tovin aikaa.
Visiirin puhdistus
Keittiöpyyhkeen alla on pullataikina? Ei aivan. Visiiriin kiinni kuivuneet hyttyset pehmenevät hetkisen ennen pyyhintää.

Lopuksi kuivata pyyhe pyykkitelineessä tai narulla. Yhdellä pyyhkeellä puhdistat kypärän muutaman kerran, mutta älä arastele heittää pyyhettä pyykkikoneeseen heti, kun liina alkaa olla likainen. SINI-keittiöpyyhe kestää 60 asteen konepesun.

Muita käyttökohteita samalla periaatteella

Kostea liina + hetki aikaa -menetelmä sopii sellaiseen siivoamiseen, jossa puhdistettavan kohteen pinta on likainen, mutta kohde ei kestä täysimittaista vesipesua. Kotona menetelmä toimii esimerkiksi tiukkaan kuivuneeseen tahraan laminaattilattialla. Toki hyttysiäkin tarttuu muuallekin kuin kypärän visiiriin, ja hommaa voi kokeilla auton tai moottoripyörän ajovaloihin, jos aikaa ei ole koko laitteen vesipesuun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *