Kylpy­huo­neen kaakeleiden puhdistus

Monia askarruttaa, miten kylpyhuoneen laattapintaiset seinät ja lattiat saa puhtaaksi, ja kuinka ne myös pysyisivät puhtaina. Tässä muutama yleisohje, joita voi soveltaa jokaiseen kotiin.

Kaakelipintojen pinttymisen ja likasaostumat säännöllisellä siivouksella, jolloin puhtaanapito on helppoa. Työvälineeksi sopii hankaava kylpyhuonepesin tai harja. Saumojen puhdistamiseen voi käyttää kapeaa saumaharjaa, jolla työ sujuu kätevästi pitkän varren avulla. Aluksi kaakelit kastellaan lämpimällä vedellä, joka suojaa saumoja pesuaineliuokselta ja pehmittää likaa. Tämän jälkeen levitetään pesuaineliuosta pinnalle. Kaakeliseinän pesu aloitetaan alhaalta ja edetään pintaa harjaten ylöspäin, jolloin likavedestä ei jää raitoja. Pesuliuoksen annetaan tarvittaessa vaikuttaa ohjeen mukainen aika, mutta pinta ei saa kuivua. Pesty pinta huuhdellaan ja kuivataan kuivaimella. Lopuksi tila kuivatetaan hyvin.

Miksi laattoihin kertyy likaa?

Likasaostumat näkyvät laatoissa ja saumoissa värimuutoksina sekä tuntuvat karheutena. Saostumia syntyy usein suihkun, lattiakaivojen, lavuaarien ja wc-istuinten sekä vesihanojen ympäristöön. Puutteellinen siivous ei ole ainoa syy saostumiin vaan lisäksi kova tai ruosteinen vesi sekä vuotavat vesikalusteet saavat niitä aikaan nopeasti. Saostumien syntymistä voi ehkäistä käyttämällä silloin tällöin heikosti hapanta puhdistusainetta.

Silikonisaumat pestään hellävaraisesti

Vaikka silikonisaumoissa käytetään homeenestoaineita, voi niihin siitä huolimatta ilmestyä tummia hometäpliä, jos likaa on tarpeeksi tai jos tilassa on huono ilmanvaihto tai muita rakenneongelmia. Silikonisaumat pestään hellävaraisesti pehmeällä pesusienellä tai mikrokuituliinalla ja klooripitoisella pesuaineella, joka poistaa homeen ja tappaa homeitiöt.

Noudata aina pesuaineiden annosteluohjeita, sillä liian vahvat pesuliuokset vahingoittavat pintoja.

Pieni opas pesuaineisiin

Ylläpitosiivouksessa kaakelit puhdistetaan neutraalilla käsiastianpesu- tai yleispuhdistusaineella. Kalkki- ja muiden likasaostumien puhdistaminen vaatii erilaisia aineita ja välineitä kuin rasvalika. Siivousaineiden pakkausmerkinnöistä ja käyttöohjeista selviää, mihin ne on tarkoitettu.
Pinttynyt lika, etenkin rasvalika: Emäksinen pesuaine, pH 10,1–14, tai heikosti emäksinen pesuaine, pH 8,1–10,
Kalkkisaostumat: Vahvasti hapan pesuaine, pH 0-1,9, tai hapan pesuaine, pH 2-4,9.

Valmista pesuaineista aina ohjeiden mukainen pesuaineliuos. Annosteluohjeita tulee noudattaa, sillä liian vahvat pesuliuokset vahingoittavat pintoja. Vahvasti hapanta pesuainetta käytettäessä pinta huuhdellaan lopuksi ja neutraloidaan heikosti emäksisellä aineella. Erittäin pinttyneillä pinnoilla voi olla päällimmäisenä rasvalikaa ja alla saostumia. Tällöin pinta pestään ensin emäksisellä ja sitten happamalla puhdistusaineella. Tarvittaessa käytetään erikoisaineita. Mikäli puhdistusaine sisältää klooria, käytä pesuun viileää vettä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *